All
Projects
Products
Events
Competitions

School in Cuges-les-Pins / Antoine Beau Architecture + Kaboom Architecture

School in Cuges-les-Pins / Antoine Beau Architecture + Kaboom Architecture

© Christophe Pozzo di Borgo © Christophe Pozzo di Borgo © Christophe Pozzo di Borgo © Christophe Pozzo di Borgo + 34

Cuges-les-Pins, France
  • Clients

    Faconeo
  • Engineering

    Calder Ingénierie, adret, Artec 64, Nb Infra, Atelier Rouch
  • Landscape

    Nicolas Faure
  • Lead Architects

    Antoine Beau and Laurent Boumendil
  • Design Team

    Christine Ferricelli
More Specs Less Specs
© Christophe Pozzo di Borgo
© Christophe Pozzo di Borgo

Text description provided by the architects. The site for the expansion and the renovation of the Molina school is on a privileged area. Due South, it overlooks the plains of Cuges-les-Pins, the biggest Polje in France. On this exceptional geographical site, up against the Sainte Baume on its south side, the future school offers very wide and open views on the Cuges-les-Pins fertile lands, dear to the town, on which a typical agriculture is encouraged, as well as on the forest mountains next to them. At the junction of two paths, the structure highlights the limits of urbanization.

© Christophe Pozzo di Borgo
© Christophe Pozzo di Borgo

The bordering road network and the proximity with the village enable an easy access to the site. The surrounding landscapes form an adequate setting for teaching.The submitted project establishes itself with simplicity, making the most of its location. The new school of Cuges-les-Pins is open to the south and to its landscape, while it is protected from the prevailing winds. The school fits very well to its urban surroundings, a permeable front built on the west side, on the cemetery path, and, the main entrance on the south side via a square, both perfectly conform to the topography of the area.

© Christophe Pozzo di Borgo
© Christophe Pozzo di Borgo

The use of volume on the ground floor is an alternation of solid stone structures along the cemetery path, with cultivated patios. The Mediterranean essences emanating from the patios go with the pedestrian up to the square, which brings a rural touch to this Provencal village. Three openings in the 40 cm thick solid stone facades, on the cemetery path and on the entrance, enable the light to come into the animated spaces of the school such as the hall, the multipurpose room, and the library.

© Christophe Pozzo di Borgo
© Christophe Pozzo di Borgo

These spaces open to the public spaces confirm the identity and the visibility of the building in the village and characterize the institution. On the north side, a two-storey compact tiled building forms the articulation with the existing school. Its volumes, simply rendered, conform to the nearby houses and mark the end of the fragmented urbanization south of the village. The building offers protection from the Mistral wind thanks to its front, and enables views on the village on the north and on the agricultural plains on the south, from the classrooms.

Ground floor plan
Ground floor plan

The inside of the structure is made of wide tree-filled courtyards, extending to the south with a vegetated prolongation, also used as an additional valley gutter for the control of rainwater, and as teaching spaces offering possibilities for gardens and orchards.The details of the project are carefully designed so that they fit in and work together with the neighborhood pavilion on the north and the agricultural surroundings on the south. Indeed, a second vegetated hedge on the north makes the nearby houses less visible.

© Christophe Pozzo di Borgo
© Christophe Pozzo di Borgo

This wooded space, open to the public becomes the school park where the existing children playground is moved. At the edge of the cultivated lands, the square extends eastward in a cultivated embankment on which a pedestrian walk links the Cemetery path to Victor Hugo Street.

© Christophe Pozzo di Borgo
© Christophe Pozzo di Borgo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Cuges-les-Pins, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School in Cuges-les-Pins / Antoine Beau Architecture + Kaboom Architecture" 14 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926438/school-in-cuges-les-pins-antoine-beau-architecture-plus-kaboom-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.