Montcrest School Redevelopment / Montgomery Sisam Architects

Montcrest School Redevelopment / Montgomery Sisam Architects

© Younes Bounhar© Younes Bounhar© Younes Bounhar© Younes Bounhar+ 18

  • Structural:Read Jones Christoffersen
  • Mechanical:GPY + Associates
  • Electrical:Fortech Engineering
  • Acoustics:Swallow
  • Heritage Consultants:Goldsmith Borgal & Company
  • Landscape Design :PMA
  • Project Management :Colliers
  • Contractor And Construction Manager:Eastern
  • Lead Architects:Daniel Ling
  • Design Team:Terry Montgomery, Enda McDonagh, Greg Gosnell, Brad Collard, Matteo Terzi, Alistair Vaz, Dennis Silva
  • City:Toronto
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Younes Bounhar
© Younes Bounhar

Text description provided by the architects. The Montcrest School Redevelopment is an adaptive reuse project that spans three neighbouring heritage-listed homes acquired by the independent school over the last 50 years.

© Younes Bounhar
© Younes Bounhar

The intent of the design scheme is to improve the quality and functionality of the learning environment without extensive demolition or character-diminishing renovations. Rooms within the houses have been converted to smaller break-out rooms and administrative offices, while a new infill volume provides expanded technology enabled classrooms and purpose-built facilities for science, art, music and inter-disciplinary iSTEAM programming.

© Younes Bounhar
© Younes Bounhar

It also offers a much-needed Student Commons for larger formal and informal student gatherings. Indoor spaces are complemented by a feature Learning Garden, nestled in the courtyard created by the addition. This organization yields maximum value of the existing land use and a more effective campus well suited to the needs of a school community engaged in 21st century education.

Level 1
Level 1
East elevation
East elevation

The scale and character of the infill volume was carefully considered and began with a study of the elements of the neighbouring façades, which yielded a similarity of compositional parts. The horizontality and human scale of the lower level combine with the verticality of the upper level to create an elevation compatible with the streetscape pattern and local urban fabric without replicating it.

© Younes Bounhar
© Younes Bounhar

Applications of glass give the volume a refined, understated quality that complements the bold brickwork and heavy structure of the existing houses. Coupled with a newly defined forecourt, it serves to strengthen the School’s identity, animate the street front and contribute to ongoing community improvements.

© Younes Bounhar
© Younes Bounhar

Project location

Address:Toronto, Ontario, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Montcrest School Redevelopment / Montgomery Sisam Architects" 08 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926111/montcrest-school-redevelopment-montgomery-sisam-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.