All
Projects
Products
Events
Competitions

John J. Bowen Center for Science and Innovation at Johnson & Wales University / Architectural Resources Cambridge

John J. Bowen Center for Science and Innovation at Johnson & Wales University / Architectural Resources Cambridge

© John Horner Photography © John Horner Photography © John Horner Photography © John Horner Photography + 26

  • Clients

    Johnson & Wales University
  • Engineering

    Odeh Engineers (Structure), BR+A (HVAC), Woodward and Curran (Civil)
  • Landscape

    Travers Landscape Architects
  • Consultants

    LAM Parteners (Lighting), R.W. Sullivan (Code), Vermeulens Cost Consultants (Estimating), Thornton Tomasetti (Sustainability)
  • Collaborators

    Edward Rowse Architects
  • Design Team

    Rob Quigley (Principal in Charge), Christopher Angelakis (Project Designer) Mark Dolny (Project Manager), Sarah Walker (Project Architect), Adrian Walters (Lab Designer) Charles Hibbard (Senior Technical Architect), Jennifer Gregoire (Interiors), John Cochran, Tim Gordon, Stephen O’Conner, Katherine Mavrides
More Specs Less Specs
© John Horner Photography
© John Horner Photography

Text description provided by the architects. In 2012, Johnson & Wales University purchased 40 acres of property that had become available due to the relocation of I-195 in downtown Providence. As the first completed building constructed on this reclaimed land, the building serves as a new beacon on the edge of the campus and is designed to support the evolving urban street grid with a cafe, outdoor courtyard, lobby event space, and learning activities visible from the street.

© John Horner Photography
© John Horner Photography

Gallery space on the street level showcases student work for the public, and the floor-to-ceiling windows provide unencumbered views into daily activity. “Innovation on Display is a foundation of our school,” states the Dean of the School of Engineering and Design. “Neighbors, visitors to the city, and our own college community can look into the windows and see the work that our students do on a daily basis.”

© John Horner Photography
© John Horner Photography

This new 71,000 SF STEAM building expands the university’s commitment to interdisciplinary and experiential learning. A guiding principle for the project was to provide openness and flexibility to foster a healthy integration of diverse disciplines – science, technology, visual arts, engineering and computer science. Now an active destination on campus, the building features flexible, adaptable spaces that meet ever-changing needs and programming.

© John Horner Photography
© John Horner Photography
Plans
Plans
© John Horner Photography
© John Horner Photography

This dynamic hub for discovery and collaboration attracts students from a wide variety of departments to an area on campus that previously seemed off the beaten path. Challenged to design an interdisciplinary academic building with maximum flexibility and versatility, programmatic adjacencies were considered, including locating the student lounge and teaming spaces near faculty office suites to encourage faculty/student interaction and enhance the “out-of-class” student experience.

© John Horner Photography
© John Horner Photography

Transparency into and throughout the building is also a key design feature, showcasing continuous student activity in the labs and classrooms, and views to the campus and urban neighborhood. Enhanced visibility offered by glass partitions between corridors and teaching spaces promotes an interactive, collaborative environment, and passersby can see science on display in the first-floor innovation lab and exhibit spaces.

© John Horner Photography
© John Horner Photography

“It’s really neat to see what’s going on inside a biology lab while I’m walking to one of my design classes,” said a graphic design major. “It’s so helpful to see the experiences of the other students here with all these collaborative spaces put together in this beautiful building.”

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 73 Chestnut St, Providence, RI 02903, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "John J. Bowen Center for Science and Innovation at Johnson & Wales University / Architectural Resources Cambridge" 03 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925815/john-j-bowen-center-for-science-and-innovation-at-johnson-and-wales-university-architectural-resources-cambridge/> ISSN 0719-8884
© John Horner Photography

美国约翰逊威尔士大学约翰·鲍恩科学与创新中心 / Architectural Resources Cambridge

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.