Segerstedthuset Extension in Uppsala University / 3XN

Segerstedthuset Extension in Uppsala University / 3XN

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 41

Kåbo, Sweden
  • Architects: 3XN
  • Area Area of this architecture project Area:  22100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Adam Mørk
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Gustafs, Minera Skifer
  • Clients: Akademiska Hus
  • Engineering: ELU AB
  • Landscape: TEMA AB
  • Consultants: NCC
  • Collaborators: Indicum, Helenius AB, Rejlers AB, BRIAB AB, ACAD, Jordan Akustik, Bjerking AB, White AB, PQR AB, J Projekt
More Specs Less Specs
© Adam Mørk
© Adam Mørk

Text description provided by the architects. Uppsala University is the oldest university in the Nordic region with 45,000 students and is an international workplace dedicated to world-class research and education. Segerstedthuset by 3XN is a multi-purpose extension to the University.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

The building is a modern workplace for researchers, university administration and management as well as an integral part of the campus. It is designed to become an obvious meeting place for students and the ground floor holds a restaurant that can be open to the public outside of normal working hours and provide an attractive place for residents of the City of Uppsala, activating the campus all day long.

© Adam Mørk
© Adam Mørk
© Adam Mørk
© Adam Mørk

The straightforward concept consists of two U-shaped, overlapping office wings resulting in an open atrium that unites the building and optimizes views and daylight conditions inside the building. Adapting the new facility to the surrounding historical city was carried out through a rigorous process of adding staggered volumes onto the primary volume and “cutting” corners according to surrounding structures, resulting in a dynamic and edgy volume that “cuts” through the sloping natural landscape.

© Adam Mørk
© Adam Mørk
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Adam Mørk
© Adam Mørk

The building is designed with a particular focus on public spaces and connections. The house spreads out and creates a sequence of three cohesive public spaces; the entrance area in front of the building, an inner space in the building’s ground floor, for exhibitions, information, and events, as well as a park with outdoor seating in the sun that connects the city to the campus.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Visitors from all over the city can visit the restaurant on the building’s ground floor, and students and staff can walk through the building on their way to and from the rest of the campus facilities.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Dag Hammarskjölds Väg 7, 752 37 Uppsala, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Segerstedthuset Extension in Uppsala University / 3XN" 23 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925159/segerstedthuset-extension-in-uppsala-university-3xn/> ISSN 0719-8884
© Adam Mørk

乌普萨拉大学行政楼 Segerstedthuset / 3XN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.