House 14 / Alvano y Riquelme

House 14 / Alvano y Riquelme

© Cristobal Palma / Estudio Palma© Cristobal Palma / Estudio Palma© Cristobal Palma / Estudio Palma© Cristobal Palma / Estudio Palma+ 15

Casablanca, Chile
  • Architects: Alvano y Riquelme
  • Area Area of this architecture project Area:  120
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Cristobal Palma / Estudio Palma
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Milesi, Acor, Arauco, MK
  • Engineering:Alberto Ramirez
  • Landscaping:Bernardita del Corral
  • Construction:MVU
  • Collaborators:Ximena Tannenbaum
  • City:Casablanca
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

Text description provided by the architects. Conceived as a house for leisure, social life, and contemplation, the house is located in a privileged place in the Casablanca Valley. On a hill, in a situation of views over the vineyards, the landscape floods with views and acts as a backdrop for the different activities.

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

The house was designed as a small refuge surrounded by terraces and eaves, reinterpreting the tradition of the perimeter corridor of the Chilean country house. Thus the enclosures, terraces, pool, and barbecue area were protected by an extensive gallery of wooden columns.

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

One of the premises when imagining the possible uses of the house was "more terraces than interiors". It was thought of interior spaces that were just, but that naturally extended their sense of space to the terraces, the spaces finish where the eaves and their gallery they finish drawing it. 

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

In a wild natural environment, it was privileged to solve everything in a single construction. As a piece built autonomous of its environment. Its form explores through the perimeter gallery and the different slopes in its roofs plasticity that separates from the natural, a controlled geometry on a hill. Without recreating the condition of the slope, without slopes, a platform to enjoy the view.

© Cristobal Palma / Estudio Palma
© Cristobal Palma / Estudio Palma

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House 14 / Alvano y Riquelme" [Casa 14 / Alvano y Riquelme] 05 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924303/house-14-alvano-y-riquelme> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.