All
Projects
Products
Events
Competitions

White House / Bossley Architects

White House / Bossley Architects
© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

© Patrick Reynolds © Patrick Reynolds © Patrick Reynolds © Patrick Reynolds + 21

Houses  · 
Auckland, New Zealand
  • Architects Authors of this architecture project Bossley Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Domo, Matisse
  • Lead Architects

    Pete Bossley, Finn Scott, Lynley Millar
  • Engineering

    Brown and Thompson
More Specs Less Specs
© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

Text description provided by the architects. The house is designed as a progression of spaces which move from the south-facing entry towards the north-facing living areas, which open out dramatically to the sea, Rangitoto Island and Takapuna Beach.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

A wall clad in vertical cedar boards greets the visitor outside the building, beginning as a fence on the left then morphing seamlessly into the exterior cladding. This surface of timber curves in towards the entry, then flows under a distinctive circular skylight above the front door, into the entry space. The cedar then flips to the right-hand side, continues along the gallery space and curves around to the right, to reinforce the opening out towards the view and add drama to the expansiveness of the experience.

Floor plans
Floor plans

The clients requested a very warm house, so the upper level of the house has two parallel skylights which bring light and afternoon sun into the living areas and upper bedrooms. These skylights peel up from the flat roof and are lined with beautifully curving poplar plywood panels which float just under the white ceilings with a hidden strip of lighting for night time drama. 

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

A stair of sculpted laminated stair treads suspended from rods leads down to the beach and the lower level lounge, bedrooms and home theatre. The palette of timber and natural light creates a warm and comfortable interior which contrast with the sleek exterior of white pre-coloured fibre cement. The interiors play a supportive role to the fantastic context and the ever-changing colours of the sea and sky.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

There are no terraces facing the sea: wide sliding doors enable the main living areas to feel like a verandah. The western terrace receives evening sun and is cut into the form of the building to offer protection from the sea breezes. An external canopy intended for this western terrace has not yet been installed as the clients were keen to wait and see if they want it.

© Patrick Reynolds
© Patrick Reynolds

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "White House / Bossley Architects" 20 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923364/white-house-bossley-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.