All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Germany
  5. goldbrunner
  6. 2018
  7. Kindergarten St. Laurentius / goldbrunner + hrycyk

Kindergarten St. Laurentius / goldbrunner + hrycyk

  • 02:00 - 15 August, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Kindergarten St. Laurentius / goldbrunner + hrycyk
Kindergarten St. Laurentius / goldbrunner + hrycyk, © Stefan Müller-Naumann
© Stefan Müller-Naumann

© Stefan Müller-Naumann © Stefan Müller-Naumann © Stefan Müller-Naumann © Stefan Müller-Naumann + 15

    • Design Team

      Anna Hallermeier, Daniel Decius
    • Clients

      City of Neustadt a. d. Donau Germany
    • Engineering

      Goderbauer, Landshut, Germany
    • Landscape

      Erwin Fröschl, Neustadt a. d. Donau
    • More Specs Less Specs
    © Stefan Müller-Naumann
    © Stefan Müller-Naumann

    Text description provided by the architects. All rooms of the kindergarten are grouped around a central inner playground with skylight. The inner playground opens wide to the forecourt to the south. The user concept provides specific pick-up times, in which the covered patio serves as a cloakroom, distribution point and orientation point.

    © Stefan Müller-Naumann
    © Stefan Müller-Naumann

    During the seasons, the covered courtyard is a meeting place and adventure space. Visual axes from the group rooms to the central indoor hall and between the floors increase the user's sense of a strong center.

    © Stefan Müller-Naumann
    © Stefan Müller-Naumann

    In urban terms, the building positions itself in a heterogeneous environment as a self-confident block. The ground floor is set slightly down to the street level in order to capture the forecourt situation of the kindergarten and create a split level situation. The kindergarten opens with its adventure hall and multi-purpose room in the upper floor to this forecourt.

    Floor Plan
    Floor Plan
    Upper Floor
    Upper Floor

    A generous cubic section in the south at the main entrance ensures sufficient shading and a roof for talks and meeting. All group rooms are oriented to the north and east to the extensive natural space. The secondary zone with the line, kitchen and toilets is zoned to the west. 

    © Stefan Müller-Naumann
    © Stefan Müller-Naumann

    The two integrated escape staircases create exciting direct references from the upper floor to the forecourt and outdoor area. The building was realized in solid wood and passive house construction. Wooden surfaces and natural materials define the atmosphere.

    © Stefan Müller-Naumann
    © Stefan Müller-Naumann

    Many play niches and climbing opportunities are integrated into the furniture or under the main staircase. The house is surrounded by a game of slightly iridescent wooden slats with open and closed areas. Behind the more open wooden slats are the windows of the secondary zones.

    © Stefan Müller-Naumann
    © Stefan Müller-Naumann

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Kindergarten St. Laurentius / goldbrunner + hrycyk" 15 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923066/kindergarten-st-laurentius-goldbrunner-plus-hrycyk/> ISSN 0719-8884
    © Stefan Müller-Naumann

    St. Laurentius 幼儿园 / goldbrunner + hrycyk

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.