1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Michel Macedo Arquitetos
  6. 2017
  7. JK House / Michel Macedo Arquitetos

JK House / Michel Macedo Arquitetos

  • 16:00 - 18 July, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
JK House / Michel Macedo Arquitetos
JK House / Michel Macedo Arquitetos, © Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

© Eduardo Macarios © Eduardo Macarios © Eduardo Macarios © Eduardo Macarios + 24

  • Project Team

    Analu Lucatelli, Carolina Rietter, Nivaldo Pontel Junior
  • Engineering

    Plana Engenharia / Bolt Protensão
  • More Specs Less Specs
© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

Text description provided by the architects. Composed of two fundamental aspects: structural design and nature, this house merges building elements into a beautiful valley landscape in Paraná state in Brazil, interrelating the geographical aspect and the local topography. Implemented as a stone inserted into the landscape, the raised ground floor on a single plateau is bounded by a concrete wall at a more private level relative to the street, adding the pool at its edge minimizing landfill impact. 

© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

The design of the structure that rests on this stone is positioned in a way so that the premise of the proposal could it be revealed in the access as a sculptural piece that unites structure and architecture, keeping the natural concrete with strong appeal to the local techniques. The prestressed concrete technology available on the market with the avant-garde desired results in the overlapping of two large slabs with cantilevers that explore the technique and project onto the ground large shaded areas. In addition, the spatiality is delimited by the position of the complementary structural elements: two columns walls parallel to the facade are the lateral closures that guide the views to the exterior landscape. 

© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios
First Floor Plan
First Floor Plan
© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

Two floors organize the project. At the ground level, the living spaces are integrated into a large wooden deck by the pool, flexibly providing an appropriation of use, and at the upper level are accommodated the intimate spaces, with rooms facing the east where the sun rises and the valley is shown. This project suggests an exercise of reflection to the residents, understanding their place, in fact, the natural and built place, the techniques used, the materials available and their existence in this scenario.

© Eduardo Macarios
© Eduardo Macarios

View the complete gallery

About this office
Cite: "JK House / Michel Macedo Arquitetos" [Casa JK / Michel Macedo Arquitetos] 18 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921319/jk-house-michel-macedo-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.