All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Portugal
  5. Atelier 106
  6. Apartment in Rua do Arco to São Mamede / Atelier 106

Apartment in Rua do Arco to São Mamede / Atelier 106

  • 17:00 - 9 July, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Apartment in Rua do Arco to São Mamede / Atelier 106
Apartment in Rua do Arco to São Mamede / Atelier 106, © do mal o menos
© do mal o menos

© do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos + 23

© do mal o menos
© do mal o menos

Text description provided by the architects. The apartment that was subject to the intervention is located in a building from the 19th Century, located in Príncipe Real. It is characterized by a structure made up of partition walls, worked ceilings, glazed tiles and original floors. The focus of the project was mainly the kitchen, although the apartment was all painted over, doors and openings recovered, as were the floors.

© do mal o menos
© do mal o menos
Plan
Plan
© do mal o menos
© do mal o menos

The kitchen was fitted with a wall-to-wall bench, a stove with generous dimensions under the chimney, on the opposite wall, and an isolated fridge between these two meals preparing areas, while a dining table was placed in the middle.

© do mal o menos
© do mal o menos

The project had a quite modern concept, opposing the original aesthetic of the apartment, creating a contrast that, at the same time, was compatible with the existing and introduced a new organization and spatial dimension, as well as new materials.

© do mal o menos
© do mal o menos

The concept was based on the creation of a marking line on the floor, through different colours and textures that extended beyond the elements that made up the kitchen. Thus, two ceramics were used with different colours and textures, marking the width of the chimney place and the existing stove, extending all the way to the opposite wall. Along this line and in the middle of the kitchen a "Corian” island was placed, containing the kitchen sink, and area for preparing the meals and for eating, with two iron shelves hanging above it. This line culminates in a bottle shelf made of black iron, also suspended.

© do mal o menos
© do mal o menos

On the perpendicular wall are tall cupboards, a vinoteca, microwave and other cabinets. By the windows, by the one closest to the chimney, there is a wooden bench with storage space, while the wall between the two windows also has a wooden niche for storage. The kitchen also has two larders (located in two original niches) closed by white lacquered doors.

© do mal o menos
© do mal o menos

The illumination is made through a black lighting track with projectors and a vertical light rod next to the tall cupboards, with spot fixings.

© do mal o menos
© do mal o menos

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment in Rua do Arco to São Mamede / Atelier 106" [Apartamento na Rua do Arco a São Mamede / Atelier 106] 09 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920282/apartment-in-rua-do-arco-to-sao-mamede-atelier-106/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.