All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. United States
  5. OJT
  6. 2018
  7. Bastion Community Housing / OJT

Bastion Community Housing / OJT

  • 02:00 - 27 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Bastion Community Housing / OJT
Bastion Community Housing / OJT, © William Crocker
© William Crocker

© William Crocker © William Crocker © William Crocker © William Crocker + 27

  • Architects

    OJT
  • Location

    1901 Mirabeau Ave, New Orleans, LA 70122, United States
  • Category

  • Project Team

    Robert Baddour, Travis Bost, Patrick Daurio, Rebecca Fitzgerald, Sabeen Hasan, Lauren Hickman, Kristian Mizes, Jessica O’Dell, Jonathan Tate
  • Area

    56600.0 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Consulting Engineers

    Robert B. Anderson, LLC
  • Structural Engineer

    Schrenk
  • Civil Engineer

    Endom & Flanagan
  • Developer

    Renaissance Property Group
  • More Specs Less Specs
© Jackson Hill
© Jackson Hill

Text description provided by the architects. Recently completed, the Bastion Community is a 58-unit fully affordable housing development centered on the needs of post-9/11 combat veterans, many with lifelong medical challenges, and their families and caregivers. Bastion leverages this concentration of services members with shared life experiences towards a community health model for long term care, support, and integration into the world. It is also a unique type of housing, the first such development of its kind, that addresses the gap between dedicated care facilities and market housing.   

© William Crocker
© William Crocker
Unit Plan
Unit Plan
© William Crocker
© William Crocker

The development is located in the Gentilly neighborhood of New Orleans, Louisiana. Developed initially by post-War veterans during the suburban boom and historically a thriving area of the city, it suffered an extreme loss due to the flooding caused by Katrina. The site, a rare 5.5-acre contiguous parcel, was until the flooding was home to a large multi-family complex. Being within a few hundred feet of the London Canal breach — the source of the neighborhood flooding — what remained of the existing housing had to be removed in the cleanup efforts.

© William Crocker
© William Crocker

After more than ten years of vacancy, the Bastion organization chose the site to create their housing community, the first of what is meant to be a scalable model. In creating the housing here, the objectives were to develop a massing and spatial organization that both supported the mission and integrated into the surrounding neighborhood. The result was a building design and site configuration that was economical, sustainable and socially resilient. While the form of the project may appear to be slightly complex, the project’s construction logic is derived from typical mass-delivery model for single- and double-family homes. Pile-supported, raised dwellings allowed the units to hover above the ground, providing open space for groundwater infiltration while ensuring the historic oak trees’ root systems remained undisturbed.

© William Crocker
© William Crocker

At the scale of the house, units are paired twice: every residential building consists of two attached units that face another double, effectively creating an open court shared by four neighbors, which was deemed the optimal social network to ensure meaningful relationships between tenants. Each actively engaged cluster of four units, carefully located between the existing oak trees, is connected to a larger, central courtyard, connecting residents with an intentional community while still maintaining an open relationship with the surrounding neighborhood. 

© William Crocker
© William Crocker
Site Diagrams
Site Diagrams
© Jackson Hill
© Jackson Hill

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bastion Community Housing / OJT" 27 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919835/bastion-community-housing-ojt/> ISSN 0719-8884
© William Crocker

Bastion 退伍军人社区 / OJT

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.