All
Projects
Products
Events
Competitions

Harvard ArtLab / Barkow Leibinger

Harvard ArtLab / Barkow Leibinger

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan + 18

  • Architects: Barkow Leibinger
  • Area Area of this architecture project Area:  840.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Iwan Baan
  • Clients: Harvard University, USA
  • General Contractor: Lee Kennedy Co. Inc.
  • Structural Engineering: Werner Sobek
  • Civil Engineer: VHB
  • Av /It /Security /Acoustics: Acentech
  • Mep/ Fp Engineers: BR+A
  • Code: Howe Consulting
  • Lighting Design: LAM PARTNERS
  • Graphic Design Signage: Zak Group
More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. Harvard University’s ArtLab, a cross-curriculum space for the arts, is located on the school’s Allston campus in Cambridge, Massachusetts. Designed to be curated and adapted by its users, the 9,000 square-foot space will be available to students, teachers, visiting artists, and the wider community.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Axo
Axo
© Iwan Baan
© Iwan Baan

The building, a one-story “pinwheel-like” plan, consists of a series of studios, workshops, and media spaces that surround a common “Hub” space. The Hub, which can be opened and closed by a series of four large sliding partitions, enables performances and exhibitions, cultivating interactivity at the ArtLab’s center.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Surrounding spaces provide recording studios, sound-editing stations, and rooms for rehearsal, improvisation, and informal performance. The ArtLab encourages and expands participants’ engagement with interdisciplinary arts-practice research, serving as a collaborative activator for the school and the greater Allston and Cambridge neighborhoods.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Ground floor plan
Ground floor plan
© Iwan Baan
© Iwan Baan

The building, which complies to Massachusetts’ high energy efficiency standards and is projected to be net-zero, is constructed of lightweight steel columns and open web steel trusses on a concrete slab on grade. Framing is mechanically fastened, able to be assembled and disassembled easily and efficiently, allowing for the building to be transferred and given a second life when needed.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The steel frame is clad in transparent insulated glass and lightweight high-insulating polycarbonate panels. These panels range from transparent to translucent to opaque, exploiting diffuse natural light and a street-level view by day, emerging as a glowing “lightbox” by night. These materials emphasize the building’s ephemerality while providing a robust and adaptable space for the arts. The roof is covered with photovoltaic panels, generating the power required for the building.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Allston, Boston, Massachusetts 02134, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Harvard ArtLab / Barkow Leibinger" 17 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919192/harvard-artlab-barkow-leibinger/> ISSN 0719-8884
© Iwan Baan

哈佛艺术实验室 / Barkow Leibinger

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.