We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Los Pilares School / Dovat Arquitectos

Los Pilares School / Dovat Arquitectos

© FERRESCANEPA photography© FERRESCANEPA photography© FERRESCANEPA photography© FERRESCANEPA photography+ 37

  • Architects: Dovat Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  1800
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  FERRESCANEPA photography
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Desmon, Reiter, Aluar, Aluminios del Uruguay, Microsoft Office, Tilo, tecnomadera
  • Lead Architects: Carolina Dovat, Eugenia Ricciardi, Heliana Martinez, Alejo Morales
More SpecsLess Specs
© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

Text description provided by the architects. The project arises from the need to expand the School Los Pilares, located in ​​Montevideo, prominently located along the José Batlle and Ordoñez Park.

© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

The expansion of the school Los Pilares involved the construction of a new building, placed on the center of an existing site, connecting the two existing school buildings. The new building presents two volumes, one developed in two levels with primary school classrooms, and the other one developed on a single level, raised over the outdoor playground, where the new middle school classrooms are located. The new intervention joins the main existing building, with patrimonial character, through a new space called "Heart", which acts as an articulator of the whole.

© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

The heart is the main space of the project, a flexible meeting place and physical support for different activities, such as workshops, auditorium and even the extension of the existing chapel. It is both a space of reflection and of play, being able to adapt according to the school needs and specific temporary activities, offering a closed interior space when it is not possible to use the outdoor spaces.

© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

The volume of middle school raises from ground level, allowing the connection between the two playground areas (1+3), generating a third covered intermediate space (2), designed for the development of activities such as exhibitions or group talks with weather shelter. This system of courtyards and playgrounds allows the school to have two simultaneously outdoor activities, where due to the building orientation each space acquires a particular characteristic of sunlight during the day.

© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

The project was built with a precast concrete structure system, combined with traditional concrete systems, allowing the completion of all the work in 10 months. The façade is composed of a series of precast concrete panels with textured or smooth finishes and black aluminium openings. The alternating solid concrete panels and glass openings compose a rhythm that unifies the two volumes of the project. 

© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

The classrooms where designed according to the needs of the school, having modules of 42m2. These modules where grouped into pairs, where easily by means of acoustic movable walls two modules can be unified, having a different classroom format of 84m2.

© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

This approach corresponds and adapts to the trends of the new educational systems, allowing a wide range of spatial configurations, encouraging the development of different activities within the classroom.

© FERRESCANEPA photography
© FERRESCANEPA photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Montevideo, Departamento de Montevideo, Uruguay

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Los Pilares School / Dovat Arquitectos" [Colegio Los Pilares / Dovat Arquitectos] 07 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918564/los-pilares-school-dovat-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.