the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Spain
  5. Fresneda & Zamora Arquitectura
  6. 2018
  7. Indira Gandhi Public School / Fresneda & Zamora Arquitectura

Indira Gandhi Public School / Fresneda & Zamora Arquitectura

Indira Gandhi Public School / Fresneda & Zamora Arquitectura
Indira Gandhi Public School / Fresneda & Zamora Arquitectura, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 36

  • Architects

  • Location

    Avenida AMPA las Caracolas, S/N, 29651 Las Lagunas de Mijas, Malaga, Spain
  • Category

  • Lead Architect

    Antonio Luís García-Fresneda Hernández, Juan Manuel Zamora Malagón
  • Collaborators

    Palma Pajarón Bermúdez-Cañete, Francisco Campos Fernández, Néstor Cruz Ruiz, Francisco Campos Fernández
  • Area

    5126.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Client

    ISE Andalucía
  • Construction

    Sando S.A.
  • Structure and metalwork

    Sando S.A.
  • Engineering

    Juan Fernández Cañedo
  • More Specs Less Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. The project is clearly conditioned from the beginning by the topography and morphology of the plot and arises from the transformation of those limits in its virtue. The topography descends sharply in two directions and the morphology of the plot that closes outwards and opens inwards, leaving a minimal front for the development of the façade. In addition to the strict design standards, some uses are required, such as the concierge, common spaces or the Parent-Student Association. The building needs to be attached to the only point of contact with the main road with the maximum possible area. That explains the morphology in "U" form. The building is implanted next to the only current access of the plot, developing the entire educational program in a compact volume at the top, leaving the rest of the land for outdoor spaces.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
© Javier Callejas
© Javier Callejas

In addition, the strong slope of the street is used to make entries at different levels for children and primary, simplifying the internal flows of the school and facilitating the collection of children abroad. The difference in the height of the access road at the two ends of the plot is thus crucial for the design. 

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This premise is also used to establish other differentiated accesses to the educational center, such as road access for supply vehicles and parking, located at the lower end of the street. Approximately in the center of the facade line of the plot is the general access to the center, assuming for practical purposes the absence of ground and first floor, but two levels of autonomous access and clearly differentiated.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

In the lower level, the educational level of children is first developed, with a porch that connects directly with the common spaces. The classrooms for children are equipped with their corresponding external classrooms and their playgrounds, completely separated from other uses.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

In the central zone, with independent access from the infantile educational level and from the one of primary, the dining room is raised, with the kitchen and the facilities of the building, located in depression with respect to the street, but with a direct rolled access for supplies. In the central part of the road there is general access to the center, with the administration area and most of the primary level of education.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The design seeks the creation of a compact, austere, forceful and recognizable building. The result is a volume that adapts generously to the existing topography and is structured in a clear way both in volume and in the differentiation of uses.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

From the constructive point of view, this type of buildings is characterized by austere materiality and constructive simplicity, so that the plastic component in this case is based on the use of white concrete brick. 

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This brick, generates a clean and warm texture that accompanies with its drawing the large horizontal bands that define the volumes. In addition, it involves the use of a resistant, durable and easy to put on site material, thus responding to the requirements of the imposed by the developer. It is, therefore, a "project-response" that generates its discourse from the impositions both physical and approach.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Indira Gandhi Public School / Fresneda & Zamora Arquitectura" [Colegio Público Indira Gandhi / Fresneda & Zamora Arquitectura] 26 Feb 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/912169/indira-gandhi-public-school-fresneda-and-zamora-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.