All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Studio MK27
  6. 2015
  7. C+C House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo

C+C House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo

C+C House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo
C+C House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 60

  • Architects

  • Location

    São Paulo, Brazil
  • Category

  • Lead Architect

    Marcio Kogan
  • Associated Architect

    Samanta Cafardo
  • Interior Design

    Diana Radomysler
  • Design Team

    Carlos Costa, Eline Ostyn, Laura Guedes, Mariana Simas, Ricardo Ariza
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Landscape

    Rodrigo Oliveira
  • Structure

    Benedictis Engenharia
  • Builder

    Lock Engenharia
  • Steel Structure

    Metálica
  • 35/5000 Electrical and hydraulic installations

    Grau Engenharia
  • Air Conditioner

    Newset
  • Automation

    Noise
  • Acoustics

    Harmonia acústica
  • Plot Area

    550.0 m2
  • Built Area

    513.0 m2
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. With camouflaged openings, C + C House is a balanced game between full and empty. Its land, located in a very leafy neighborhood in the city of São Paulo, has a narrow and long way with buildings on the sides, and guided the project openings forwards and back. This solution was chosen not only to guarantee the best use of the terrain, but also to guarantee the views, ventilation and insolation in the interiors.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A path of stones in the front garden invites the visitor to the entrance. On the ground floor, the program was distributed in two sectors. The left-hand extension of the plot houses the entrance garden, the balcony, the living room, the dining room, a new garden and the music studio. The right side accommodates the service areas and, at the back, a patio that gives access to the guest suite. Garden patios are important because every room in the house opens to them.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The use of the wooden slatted in all the walls of the social and leisure spaces, as well as the system of total recollection of the glass frames of the rooms, generate continuity and transform the covered area into a large balcony. This feature also allowed to camouflage the accesses of the kitchen and music studio, which, when necessary, open and configure a unique space. One of the locals is a music lover and uses the studio for classes or private party performances in the house.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Site Plan
Site Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The 12-meter long sideboard, which has been thought since the initial design of the architecture project, is another element that connects the living and dining environments and receives various uses, from special music equipment to personal items and the bar. The furniture is a mix of antique pieces, reprints of modern international and Brazilian furniture, which creates a classic and cozy atmosphere.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The balance between built spaces and open spaces provides natural lighting and ventilation for the whole house. The volume of the upper floor, where the suites are and the TV room, is set back from the street and leaning against one of the currencies to obey legislative issues, but also to guarantee sunshine to the rooms and provide visuals for the wooded surroundings. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The volume of the intimate areas is also covered by wood, but with another treatment. The system of this facade is self-supporting with pivoting windows that are imperceptible when closed and function as a filter, allowing a controlled transparency. The whole project revolves around this dilution of the boundaries between interior and exterior, creating an intense spatial dynamics.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "C+C House / Studio MK27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo" [Casa C+C / Studio MK27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo] 07 Feb 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/910896/c-plus-c-house-studio-mk27-marcio-kogan-plus-samanta-cafardo/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

C+C住宅 / Studio MK27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.