We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Life Reusing Posidonia / IBAVI

Life Reusing Posidonia / IBAVI

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 28

Rivas-Vaciamadrid, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  1089
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographer:  José Hevia, Courtesy of IBAVI (Instituto Balear de la Vivienda)
  • Collaborators:Mª del Mar Amengual, Nus, Miquel Ramon
  • Technical Architecture:Alberto Rubido, Xim Torrebella (presupuesto/ control económico obra), José Luís Velilla Lon (dirección obra/ coordinación SS)
  • Engineer:Miquel R. Oliver, Esteve Font (EEI)
  • Structure:Miguel R. Nevado
  • Co2 Calculation:Carles Oliver, Alberto Rubido, Mª Antònia Simó (IBAVI), Joana Reus (DGECC)
  • Environmental Consulting:Societat Otgànica +10SCCL
  • Posidonia Tests And Building Monitoring:Joan Muñoz, Bartomeu Alorda, Cristian Carmona (UIB)
  • Architects Authors Of The Work:Carles Oliver Barceló, Antonio Martín Procopio, Joaquín Moyá Costa, Alfonso Reina Ferragut, Maria Antònia Garcías Roig
  • City:Rivas-Vaciamadrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. Life Reusing Posidonia is a Climate Change Adaptation Project financed by the European LIFE + program for nature conservation projects.

© José Hevia
© José Hevia

The main objective is to improve habitability conditions in dwellings and provide regulators and public bodies with contrasted data to decrease the consumption of resources and to grow in comfort. The data has been obtained by evaluating a prototype building of 14 public social dwellings on a rental basis promoted by the Balearic Social Housing Institute (IBAVI) and its comfort has been monitored with the collaboration of the University of the Balearic Islands (UIB). The documentation is open source and freely available on the web www.reusingposidonia.com.

© José Hevia
© José Hevia

The project links Heritage, Architecture and Climate Change with the aim to recover the local resources as a cultural approach in the contemporary research for sustainable solutions. Traditional architecture has been a constant reference, not for its forms, but as a way of working. By doing so, we look for the available local resources: the junipers are now fortunately protected. The sandstone quarries (marès) have been depleted. Therefore, we only have what arrives by sea: Posidonia. 

© José Hevia
© José Hevia

So we propose a shift in approach which has been applied to every single part of the building: “Instead of investing in a chemical plant located 1,500 km away, we could invest the same amount in local labor, who should lay out the Posidonia to dry under the sun and compact it by hand. Sea salt acts as natural biocide and is completely environmentally friendly.”  The use of dry Posidonia as thermal insulation reminds us that we do not live in a house but an ecosystem.

Cortesía de IBAVI (Instituto Balear de la Vivienda)
Cortesía de IBAVI (Instituto Balear de la Vivienda)

Objectives
To reduce:
- 63% of CO2 emissions during the construction of the building
775,354.6 kg/CO2 have been avoided. Calculation performed through the TCQ program of ITEC.
- 75% of useful energy during the lifetime of the building.
Nearly Zero Energy Building (nZEB), with emissions of 2.8Kg CO2/m2 and maximum consumption: 15 kWh/m²/year (17,226.30 kWh/year). The average thermal comfort measured in situ is 21ºC in winter and 26ºC in summer.
- 60% water consumption
Maximum limit 88 l/person and day.
Average consumption based on the tenants’ bills.
- 50% waste production during the construction phase
Statistical production 70.36t.
Actual production 33.38t.

© José Hevia
© José Hevia

To demonstrate:
The viability of constructing the prototype with an additional cost of 5% over the usual price of the IBAVI social housing buildings.

© José Hevia
© José Hevia

All the dwellings face two directions and cross ventilation thanks to the layout of the living/dining room and kitchen in a Z shape and a bedroom at each corner. In summer, cooling is solved passively by taking advantage of sea breezes. All windows that receive solar radiation have sun protection.

© José Hevia
© José Hevia
Cross Section
Cross Section
© José Hevia
© José Hevia

Cables have been arranged on the façades to facilitate the growth of deciduous climbing plants. In winter, passive climate control relies on low-temperature radiators fed by a 90 kW centralized biomass boiler that also produces the hot water. The organization of spaces and formal decisions have been the result of knowing the advantages and limitations of natural materials, which are more fragile. This fragility has become a design opportunity.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Av. Manuel Azaña, 9, 28521 Rivas-Vaciamadrid, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Life Reusing Posidonia / IBAVI" [Life Reusing Posidonia / IBAVI (Instituto Balear de la Vivienda)] 31 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910485/life-reusing-posidonia-ibavi-instituto-balear-de-la-vivienda> ISSN 0719-8884
© José Hevia

波喜荡再利用 / IBAVI (Instituto Balear de la Vivienda)

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.