All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. China
  5. ZHUBO DESIGN
  6. 2018
  7. Folding Garden / ZHUBO DESIGN Chief Architect Studio

Folding Garden / ZHUBO DESIGN Chief Architect Studio

  • 21:00 - 11 December, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Folding Garden / ZHUBO DESIGN Chief Architect Studio
Folding Garden / ZHUBO DESIGN Chief Architect Studio, © Zaohui Huang
© Zaohui Huang

© Zaohui Huang © Zaohui Huang © Zaohui Huang © Zaohui Huang + 28

  • Architects

  • Location

    Crossing of South Fifth Ring Road and Dexian Road, Jiugong Town, Beijing, China
  • Category

  • Design Group

    Chief Architect Studio
  • Chief Architect

    WeiZhong Yang
  • Lead Architect

    Chong Xia
  • Design Team

    Daiwen Tang, Chudu Su, Mengchuan Yang, Strahinja Petrovic
  • Area

    1403.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Outfit Design

    Shengqi Lai
  • Other participants

    BIAD, SNP, L&A
  • Customer

    Poly, SHOKAI
  • More Specs Less Specs
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

Text description provided by the architects. Folding Garden is Located in Jiugong Town, Daxin District, Beijing. We were invited to design this community center for Poly Real Estate Group Co., Ltd which needs to be used as a pre-sales center at the very beginning. Jiugong’s full name is called "Xanadu of the old Yamen", which used to be the Summer Palace for Qing emperor’s hunting hobby, on the other hand, the Nanhaizi was the largest imperial garden and hunting ground in Northern China. We are trying to answer a difficult question through this "Gardening Attempt". The question is how to inherit the Chinese traditional royal building and at the same time make a smart translation from a huge Chinese garden system to a relatively compact space of our site.

© Zaohui Huang
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

Write at one stretch, just use one continuous line – is the most direct response to describe the environment in ancient Chinese painting and gardening. We use a continuous wall across the ground. It is winding and strewn at random, as is folding. The linear wall shapes the garden area and also is the structure to support the space which defines the no column interior; We also install a full north-south corridor space linking up three courtyards which constantly transpose from left to right, therefore, we named the architecture the "Folding Garden". Contrasting the straight axis space with the folded wall movement, we wish to create a space which is full of natural tension by using pure geometric shape.

Diagram
Diagram

1. A continuous free Garden-path
Exalting after eliminating, the winding path leads to a secluded quiet place, the garden’s artistic conception begins with the garden path. We learn from the turning fantasy of Liuyuan Garden in Suzhou, it becomes very subtle to design the dynamic path to build the connection between the users and the architecture itself. Although only one hundred meters between the road and the main entrance, the key to draw the free path is to create the mystery of "within sight but not within reach": the dynamic geometric path corresponds to the flowing folding wall; this continuous garden path increases the hanging around distance, also shows the different visual experience while walking in the same garden – just like the saying "there is a landscape in the garden, and there is a garden in the landscape."

© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

2. Three reversed courtyard
We design the garden based on the straight axis, three yards are reversing the internal and external relation along the central axis, it is a metaphor of Chinese traditional philosophy – "one or the other" by using architectural space language. "First Courtyard" is a two-floor high underground yard to the left of the main entrance, the outdoor stairs are surrounded by green space in minus one floor, at the same time, the outdoor stairs correspond to the indoor folding staircase in the same column down;

© Zaohui Huang
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

"Second Courtyard" is the visual extension of the sand table and discussion area to the right of the main axis, it includes both the experiential terraced landscape area and the whole wide green square.

© Zaohui Huang
© Zaohui Huang
Model. Image Courtesy of ZHUBO DESIGN
Model. Image Courtesy of ZHUBO DESIGN
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

"Third Courtyard" is to the left of the axis again, and it is the private garden for the office area in both floors. We define the green courtyard to be "one", and the interior space to be "the other", then the long axis corridor stays in-between. The green natural yards contrasts and integrates the pure wooden pentroof interior, becoming the poetic frame of the folding garden by embodying the feeling of "one or the other".

© Zaohui Huang
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

3. Fluctuated geometry mountain
The folding garden is covered by fluctuating flowing bricks, resembling a mountain in the forest. Away from the city road, we can barely see the outline of the building through the tree tops, and while we are walking into the garden, the circuitous roof is the eternal invariable visual focus. Write at one stretch, circle but don’t spare our effort, we enjoy the sight of the architecture here and faraway and it becomes a way of understanding this folding garden.

© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

When the sun rises higher than the tree, shines on the flowing wall, there will appear a sequence of the light: gorgeous forest, shining green square, gorgeous straight eave, shining sinking courtyard. With the sun light, we sculptured a beautiful full viewed space scenery into a free geometry mountain.

© Zaohui Huang
© Zaohui Huang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Folding Garden / ZHUBO DESIGN Chief Architect Studio" 11 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907363/folding-garden-zhubo-design-chief-architect-studio/> ISSN 0719-8884
© Zaohui Huang

北京摺园 / 筑博设计总建筑师室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.