All
Projects
Products
Events
Competitions

School Rotewis / Rohrer Sigrist Architekten

School Rotewis / Rohrer Sigrist Architekten

© Ruedi Walti © Ruedi Walti © Ruedi Walti © Ruedi Walti + 15

Schools  · 
Güttingen, Switzerland
  • Architects Authors of this architecture project Rohrer Sigrist Architekten
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Blumer Lehmann, Bosch, Coristal, Duravit, Feller, MEGA
  • Architect in Charge

    Patrick Rohrer, Roman Sigrist

  • Unit

    m2
  • Landscape Architect

    Lorenz Eugster
  • Parcel Surface

    7.418 m2
More Specs Less Specs
© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Text description provided by the architects. The new building closes the existing settlement gap. Due to the location and the volumetric training of the new school the multi-purpose building will be integrated into the building structure without taking away its independence. The new volume mediates between the Hörnlistrasse and the new rest area, between the school building and the multi-purpose building.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

The single-story volume differentiates from the grown building structure. Due to its geometric orientation and volumetric appearance, the new building is, according to public use, related to the multi-purpose building.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

In the case of fire, the single floor allows for escape directly into the open. This results in a greater flexibility in the use and furnishing of the area. There other forms of teaching or learning situations that can take place beside the work niches. The illumination of the corridor zone and the group rooms is achieved by courtyards. These can be used on all sides for educational purposes. The arrangement of the multi-purpose room with the kitchen against the playground allows for the use of the roofed entrance area during a town event, etc.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The material concept is connected to the multi-purpose building. As opposed to the multi-purpose building, exposed concrete is used as the outermost facade layer due to its resistance and imperviousness. All interior walls and the roof are created in a wooden element construction. This construction can be made free of thermal bridges and therefore guarantees an energy-efficient and ecological way of building.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The landscape surrounding the building with meadows and fruit trees is complemented by trees and shrubs as well as three hedge rooms. These areas enhance the possibilities of exploring and playing around the school building without disturbing the classes taking place inside the rooms.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

On one side, a path leads to the school building and the multi-purpose building. The path expands into a square, thus activating the center of this ensemble of public buildings. On the other side you will find an area in front of the media room which invites you to linger and read under the shady fruit trees.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

The playground, which is directly in front of the Kindergarten, and the two atriums are provided with a “finkentauglich” surface, partially interspersed with shrubs and trees. This simple materialization generates a high degree of clarity and security. To the west, the kindergarten is complemented by a second playground in one of the protected hedge ovals. Thus, the kindergarten students can be optimally cared for.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 8594 Güttingen, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School Rotewis / Rohrer Sigrist Architekten" 28 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906619/school-rotewis-rohrer-sigrist-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.