Cambridge Assessment HQ / Eric Parry Architects

Cambridge Assessment HQ / Eric Parry Architects

© Dirk Lindner © Dirk Lindner © Dirk Lindner © Dirk Lindner + 23

  • Architects: Eric Parry Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  360000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Dirk Lindner
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sedak, St-Joris, Handrail Design, Ibstock, Limetec
© Dirk Lindner
© Dirk Lindner

Text description provided by the architects. Established over 150 years ago, Cambridge Assessment operates and manages the University’s three exam boards and carries out leading-edge academic and operational research on assessment in education. Eric Parry Architects’ brief was to create a new headquarters that would allow Cambridge Assessment to grow while bringing its projected number of 3000 staff together into a single building. The triangular site that gives the development it name is located towards the southern fringe of Cambridge, bordered by the railway line to the east, large-scale offices and the printworks of the Cambridge University Press to the south and west, and new build housing, including the Stirling Prize-winning Accordia development to the north.

© Dirk Lindner
© Dirk Lindner
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In response to this mix of contexts, The Triangle has been conceived as a series of interconnected buildings, divided into two main blocks either side of a generous open space, linked by a bridge-like block that divides the open space into an entrance plaza facing the street and a private garden beyond. Access to and views of greenery were a key request made by staff during early consultation on the project. The Triangle retains mature planting on-site well as integrating new hard and soft landscaping developed by Eric Parry Architects and Landscape specialists Grant Associates.

© Dirk Lindner
© Dirk Lindner

The double-height space of the reception hall sits beneath the bridge, marked out by full- height glazing at ground level and topped by a series of columns that terminate in stylised pinnacles, clad in glazed bricks in a pattern that ranges from indigo to cream. In its response to the surroundings and its palette of brick glass and pre-cast concrete, The Triangle recalls the typology of institutional buildings of the mid-twentieth century, with Alvar Aalto’s National Pensions Institute in Helsinki providing a particular source of inspiration.

© Dirk Lindner
© Dirk Lindner

The building’s narrowest point forms a prow that faces the arrival of trains drawing into the city from the south. The sense of creating a landmark recognizable from the railway line is emphasized by an elegant, sculptural tower, which faces onto the railway, rising 39 meters to terminate the c-shaped block that begins at the prow. The tower provides accommodation for meeting rooms and its glazed upper stories are subtly illuminated at night, creating a recognizable beacon.

© Dirk Lindner
© Dirk Lindner

Eric Parry Architects commissioned artists Claire Obussier and Vong Phaophanit to design a site-specific installation made up of layers of script printed in ceramic frit onto the glazing of the entrance and the tower. Designed to be viewed from the exterior of the building as well as the interior, the script is made up of more than 300 responses, in 34 languages, to the question 'What is Knowledge?’. Close-up the script is readable but from the distance that most people will view it the words merge together to form two abstract pieces of art called ‘In Other Words’.

© Dirk Lindner
© Dirk Lindner

To the north of the central plaza, the building takes an ‘E’ shape, with three fingers of office accommodation separated by landscaped gardens on the roof of a single story podium – a form that mitigates any potential for loss of light to the residential buildings to the north. Designed by Grant Associates, these gardens offer outdoor space for lunch breaks and spontaneous staff interaction.

© Dirk Lindner
© Dirk Lindner

The design team includes Bouygues UK as the contractor and Ramboll as the structural engineer. Max Fordham has worked as the Mechanical and Electrical (Building Services) Engineers, BDP has completed the interior fit-out, Grant Associates as Landscape Architects and Turner & Townsend as the Project Manager. Sustainability was a key consideration in the development of the site. The building has been designed to provide long-term flexibility, energy efficiency and ease of maintenance and is targeting a DEC A rating when in occupation. ‘The Triangle will provide 1000+ cycle parking spaces for 3,000 occupants with car parking limited to 187, and 48 motorcycle bays as part of a sustainable travel plan’.

© Dirk Lindner
© Dirk Lindner

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Cambridge, England, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cambridge Assessment HQ / Eric Parry Architects" 03 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902723/cambridge-assessment-hq-eric-parry-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.