We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Shanghai Vanke Qichen Community Center / Shenzhen Huahui Design

Shanghai Vanke Qichen Community Center / Shenzhen Huahui Design
Open Space at the Entrance. Image © Chao Zhang
Open Space at the Entrance. Image © Chao Zhang

Aerial view of the south side. Image © Chao ZhangStreet Corner Courtyard and Grey Space. Image © Chao ZhangOutdoor Corridor. Image © Chao ZhangFoyer. Image © Chao Zhang+ 28

  • Area Area of this architecture project Area:  4277
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Chao Zhang
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Flat Group, Lopo Art ceramics, Nantong New Space Curtain Wall Material Manufaturing
Perspective view of the street corner. Image © Chao Zhang
Perspective view of the street corner. Image © Chao Zhang

Site and Building
This project is located in Baoshan district, Shanghai. The project site is at a long and narrow triangular site formed by two urban roads intersecting each other at a 70-degree angle, with functions of a city exhibition center and community public facilities. At the city level, our concerns are how to effectively make the building fit to the site, form an attractive image toward the city. create a main entrance of the community, guide the traffic flow, therefore archive a multi-layer public space and vivid image of urban life.

Aerial view of the south side. Image © Chao Zhang
Aerial view of the south side. Image © Chao Zhang
Streetscape of the South Side. Image © Chao Zhang
Streetscape of the South Side. Image © Chao Zhang

Function Organization and Spatial Sequence
This design includes two main axes, with the north-south one forming the entrance to the community and the east-west one defining the main interior space. Three grey spaces from the west to east are an open water courtyard at the street corner, a bamboo courtyard with a large canopy at the entrance and a "floating" courtyard at the end.

Program Distribution. Image Courtesy of Shenzhen Huahui Design
Program Distribution. Image Courtesy of Shenzhen Huahui Design

The entrance hall divides the space into two parts: the west part centralizes most community service function and city exhibition center while the east part is senior citizens activity center. Meanwhile, a designed landscape of the canopy in the entrance front area and a corridor in the back area integrate the space in a whole.

Perspective view of the street corner. Image © Chao Zhang
Perspective view of the street corner. Image © Chao Zhang

The function of the west side arranges around a courtyard, bringing in natural light and landscape. Combining with the grey space at the corner on the first floor, the west side provides a healthy and comfortable activity environment. The community dining hall is located in the east side on the first floor, a relatively independent area so that it is convenient to use and to introduce the ground landscape.

Partial. Image © Chao Zhang
Partial. Image © Chao Zhang

The Design of the foyer introduces the daylight and presents a sundial-like look. The pitched roof sets an upward image for the space which strengthens the sense of natural daylight and ritual .In the outdoor, it is the east-west corridor. The skyward opening formed by the roof and the corridor displays a similar logic with the indoor space but a different spatial experience. 

Entrance Courtyard and the Water Space. Image © Chao Zhang
Entrance Courtyard and the Water Space. Image © Chao Zhang
1F Plan
1F Plan
Foyer. Image © Chao Zhang
Foyer. Image © Chao Zhang

The fold window designed on the façade of the building,create a unique sense of rhythm, meanwhile form an impressive image of the light effect.

Activity Space. Image © Chao Zhang
Activity Space. Image © Chao Zhang

Settings of Open Space
Considering this architecture is an important node in the city, the new building provide many open spaces in which people can relax, stay and have fun. To enhance the vibrancy and sense of the participation of the site, we make the most of the bottom space and design pools and activity spaces at the corner. The grey space at the main entrance presents more of the sense of ritual of the community. At the east end, we design a small courtyard to frame the sky and the park through the enclosure of the walls.

Partial. Image © Chao Zhang
Partial. Image © Chao Zhang

Texture and Features on Facade
We employ piloti to increase transparency and try to create a sense of floating horizon and continuity so as to resonate with the spatial characteristic of the street.

Part of the Architecture. Image © Chao Zhang
Part of the Architecture. Image © Chao Zhang

The main outer facade adopts the combination of orange flat ceramic panels and triangular ceramic panels. Ingeniously, the design of fold windows on the facade shows great integrality, clear volume and a strong sense of rhythm in the daylight. The bright color also adds a vibrant element to the community. All-glass facade of the community school on the third floor not only brings in sufficient sunlight but also becomes a special element of the whole space. It contrast vividly with the orange-red ceramic panels

Street Corner Courtyard and Grey Space. Image © Chao Zhang
Street Corner Courtyard and Grey Space. Image © Chao Zhang
Outdoor Corridor. Image © Chao Zhang
Outdoor Corridor. Image © Chao Zhang

As for such a typical community public architecture, we would like to use a clear and simple design logic to create an organic relation among city, community and its people, making the site a special public urban space.

Perspective view of the street corner. Image © Chao Zhang
Perspective view of the street corner. Image © Chao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Luobei Rd, Baoshanqu, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shanghai Vanke Qichen Community Center / Shenzhen Huahui Design" 20 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902283/shanghai-vanke-qichen-community-center-shenzhen-huahui-design> ISSN 0719-8884
Open Space at the Entrance. Image © Chao Zhang

上海万科启宸社区中心 / 深圳华汇设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.