We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Shanghai Nanxiang Neighborhood Center / XYP Design+Technology

Shanghai Nanxiang Neighborhood Center / XYP Design+Technology
© Xun Yu
© Xun Yu

© Xun Yu© Xun Yu© Xun Yu© Xun Yu+ 31

  • Area Area of this architecture project Area:  12000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs
    Photographs:  Xun Yu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BEIMU, Hangzhou, GUANGDONG GOLDEN CLASS TECHNOLOGIES LIMITED, Senwang Industry, Quzhou
  • Structural / Building Technical Design:Tongji University Architectural Design and Research Institute Co., Ltd.
  • Client:Nanxiang Town
  • Architect In Charge:Xun Yu
  • Design Team:Yage Ma, Xiuxiu Wang, Yang Yang, An Yan
  • Structural Building Technical Design:Tongji University Architectural Design and Research Institute Co., Ltd.
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs

Sky Village
The Community Center Naxiang should not only be a place for commerce or entertainment, but should provide public services and communication opportunities for the neighborhood.

© Xun Yu
© Xun Yu

The traditional villages in area of the Yangtze River contain courtyards of every household, and places where the villagers gather. For example at the well, on the steps for public laundry by the water, under a big tree, or in the family temple etc.

Courtesy of XYP Design+Technology
Courtesy of XYP Design+Technology

The space sequence from private to semi-public, then to public, reflects people's work and daily life. These spaces became also the social links for the people. Unfortunately these villages have disappeared in the process of urbanization in Nanxiang.

© Xun Yu
© Xun Yu

In order to embody and restore the traditional spatial context in modern architecture, we have lifted the courtyards with traditional scales to the air, connected with large stair steps, extending to the ground.

© Xun Yu
© Xun Yu
Courtesy of XYP Design+Technology
Courtesy of XYP Design+Technology
© Xun Yu
© Xun Yu

Several small courtyards enclose a large courtyard, organized like an old village. The sky square has the scale of a traditional village and provides space for communication and gathering.

© Xun Yu
© Xun Yu
© Xun Yu
© Xun Yu

Going up the big stair, you can pass through several green platforms. In the sky courtyards, there are small library, tea rooms and other spaces for neighborhood activities. In lower floors, there are room for health centers, gymnasiums, community organizations, in which all functions are connected by a veranda. In the underground a supermarket is planned for the surrounding residents.

© Xun Yu
© Xun Yu

Though the Community Center Nanxiang is a four-story modern building, the spatial identity is consistent with the traditional villages. Only the courtyards are lifted from ground to the air, so we called it a “Sky Village”.

© Xun Yu
© Xun Yu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Fanglin Road, Baoxiang Road, Nanxiang Town, Jiading District, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shanghai Nanxiang Neighborhood Center / XYP Design+Technology" 03 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902243/shanghai-nanxiang-neighborhood-center-xyp-design-plus-technology> ISSN 0719-8884
© Xun Yu

上海南翔东社区邻里中心 / XYP赛朴莱茵

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.