All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. United Kingdom
  5. Walters & Cohen
  6. 2017
  7. Sandringham Primary School / Walters & Cohen

Sandringham Primary School / Walters & Cohen

  • 05:00 - 6 September, 2018
  • Curated by María Francisca González
Sandringham Primary School / Walters & Cohen
Sandringham Primary School / Walters & Cohen, © Dennis Gilbert / VIEW
© Dennis Gilbert / VIEW

© Dennis Gilbert / VIEW © Dennis Gilbert / VIEW © Dennis Gilbert / VIEW © Dennis Gilbert / VIEW + 18

    © Dennis Gilbert / VIEW
    © Dennis Gilbert / VIEW

    Text description provided by the architects. Sandringham Primary School is a four-form-entry school with approximately 1000 pupils and 135 staff in Newham, east London. In 2014 Walters & Cohen was asked to undertake a feasibility study for the school. Following an increase in pupil numbers, the school had assumed the brief would provide two or three extra classrooms and early years facilities. Walters & Cohen's feasibility study extended and improved this.

    © Dennis Gilbert / VIEW
    © Dennis Gilbert / VIEW
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © Dennis Gilbert / VIEW
    © Dennis Gilbert / VIEW

    Having demonstrated that the existing teaching building was working well, we instead proposed that the new building, Sandringham Central, accommodate the specialist nursery, pre-school and art spaces the school lacked. The new building replaces the old nursery, which was tucked away with its back to the street and the local residents it served. Sandringham Central is a friendly building that fits in with the scale of neighboring houses.

    © Dennis Gilbert / VIEW
    © Dennis Gilbert / VIEW
    Section A
    Section A
    © Dennis Gilbert / VIEW
    © Dennis Gilbert / VIEW

    The design has given the school a new presence on Henderson Road; the improved street frontage formalizes a spacious, accessible entrance and waiting area, while the zinc cladding, lime-green window reveals and glazing at ground floor level make the school welcoming and visible in its community. The building also becomes the secure line, giving back what would have been the front garden to the pavement and reinstating the rhythm of terraced row. On the ground floor, the L-shaped nursery and pre-school accommodation have large sliding doors that can be opened completely to enhance the relationship between indoors and out.

    © Dennis Gilbert / VIEW
    © Dennis Gilbert / VIEW

    They spill out to covered and open-air spaces for outdoor learning and play, something the nursery was very keen to offer. The school’s older pupils access the first-floor classrooms up an external amphitheater stair that links the Victorian main school building with generous art, music and drama rooms that belie the domestic scale of the new building. Long rooflights flood these classrooms with light, and the children love the timber-lined music and dance spaces, and pitch-roofed form.

    Details
    Details

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Sandringham Primary School / Walters & Cohen" 06 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901387/sandringham-primary-school-walters-and-cohen/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.