the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. China
  5. Wutopia Lab
  6. 2018
  7. Cloud, Go High / Wutopia Lab

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Cloud, Go High / Wutopia Lab

  • 00:00 - 2 August, 2018
Cloud, Go High / Wutopia Lab
© CreatAR Images
© CreatAR Images

© CreatAR Images © CreatAR Images © CreatAR Images © CreatAR Images + 17

  • Interiors Designers

  • Location

    Wentong Building A, Kunming Road 739, Shanghai, China
  • Lead Architects

    Yu Ting
  • Project Architect

    Shuojiong Zhang
  • Design Consultant

    ArchUnits
  • Lighting Consultant

    Chloe Zhang
  • Client

    Go High Fund
  • Area

    10372.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Text description provided by the architects. Wutopia Lab was invited by Go High Fund to transform a 9-story office building into a new office community that blends life and sociality. Located in the northeast corner of Shanghai, the old building is a typical product during the transition from a typical industrial economy to service economy. In this project, Wutopia Lab rethought the way to transform old building, by simply draping it with a new overcoat.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Wutopia Lab has identified three key moments in the office, a multifunction lobby, a co-working place and a rooftop garden.  The first floor is designed as a flexible event space, operated by DNA Café&More, a customizable community service, operated by Lobby Hobby's shared lobby, which integrates social, office, conference, short break, recreation, retail, six formats together based on a traditional lobby.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

The second floor integrates shared book, shared meeting rooms and shared gyms to enhance the scene application on the first floor. Go High Fund launched HIWORK in the office area, a new co-working mode that can flexibly change the office scene by hanging the movable furniture to meet the needs of the office. The top floor terrace features a light bar, lounge area and stage show. The public functions at the top and bottom also ensure a multidimensional experience for the various users of the building. 

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Wutopia Lab uses perforated aluminum plates as pen and ink to connect the facade, landscape, lobby, office and roof in a way that creates a three-dimensional, continuous stream of clouds.

1F Plan
1F Plan

The landscape installation is supported by the smallest components, like a layer of veil floating on the old building, as if the landscape is alive. Limited budgets, urban planning rules, and interference from neighbors have cut this obvious narrative into fragments.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Compared with the the frontal hard resistance, we chose to show a philosophical attitude of detachment through the design method in dealing with the new and old façade. We kept a fragment at the entrance, it’s a short mountain-shaped aluminum panel integrated the doorway and greenery, like an abstract bonsai, as an introduction to this design.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Comprising a sequence of different layers of cloud, developed around the lobby, reading room and rooftop garden, Wutopia Lab created a three-dimensional green landscape with perforated aluminum panels in the old industrial area of ​​Shanghai.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Wutopia Lab
Office
Cite: "Cloud, Go High / Wutopia Lab" 02 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899217/cloud-go-high-wutopia-lab/> ISSN 0719-8884
© CreatAR Images

上海高和云峰办公楼改造 / Wutopia Lab