the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Chen + Suchart Studio
  6. 2017
  7. The Little Art Studio / Chen + Suchart Studio

The Little Art Studio / Chen + Suchart Studio

  • 16:00 - 25 July, 2018
The Little Art Studio / Chen + Suchart Studio
The Little Art Studio / Chen + Suchart Studio, © Matt Winquist
© Matt Winquist

© Matt Winquist © Matt Winquist © Matt Winquist © Matt Winquist + 35

  • Architects

  • Location

    Paradise Valley, United States
  • Principals

    Szu-Ping Patricia Chen Suchart and Thamarit Suchart, AIA
  • Team

    Aaron Bass
  • Area

    16823.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineering

    BDA Design, J. Greg Brickey, SE
  • Builder

    Verge Design:Build, Joby Dutton, Mike Alexander
  • Graphics & Drawings

    Chen + Suchart Studio, LLC
  • Cost

    Withheld at the Owner’s request
  • Primary Materials

    (6) 36” diameter concrete caissons, (2) W24 X 68’s, composite concrete deck, conventional 2X framing (walls and roof), level 5 plaster, 4’ x 12’ x 11 ga A606 weathering steel panels, 1” insulated glazing (Solarcool Bronze with mirror finish on surface 1 and Solarban 70XL on surface 2, 50 mil single ply membrane roof, custom 11ga stainless steel countertop @ work sink
  • More Specs Less Specs
© Matt Winquist
© Matt Winquist

Text description provided by the architects. The Little Art Studio is a 1400SF addition to an existing contemporary stucco and glass residence.  The addition of this project to the site provided a backdrop and bookend to an existing desert courtyard and a gathering area surrounding a fire pit.  

Perspective Section
Perspective Section
© Matt Winquist
© Matt Winquist

In order to distinguish the studio from the existing residence, the design allowed the studio to establish its own identity.  The manner in which the addition meets the ground plane was executed in a way that minimizes the disturbance to the existing desert landscape.  The steel beam floor structure and composite concrete deck, is supported by six 36” diameter concrete caissons allowing the studio to “float” over an existing wash by touching the ground in only these six locations.  By spanning over the wash, the design further distinguishes this new addition in contrast to the conventional slab on grade construction of the existing main residence.

West Elevation
West Elevation
© Matt Winquist
© Matt Winquist

The cladding of the studio is largely comprised of standard 10 gage 4’ X 12’ tall A606 weathering steel panels.  Using the standard module for the steel panels allowed for minimal preparation and fabrication time. High thermal performing reflective insulated glazing is used at all glazing locations for the project.  The insulated glazing is configured with the reflective surface on surface 1 which allows for maximum heat rejection while offering the most reflection. The combination of these two materials for the cladding is intended to complement, absorb and reflect the existing residence’s landscape.  Furthermore, the material palette distinguishes the addition from the existing material palette.

© Matt Winquist
© Matt Winquist

The interior space is configured as an open plan to allow the freedom of the studio to be used as a working artist’s studio or gallery space.  Three large movable partitions can be configured in any manner to allow for spatial diversity and increased surface area for hanging the artist’s work.  An integrated artwork hanging system is embedded and detailed with the drywall to establish a datum in the space for the constant hanging of artwork for review and display.  Bi-parting sliding glass doors are located directly over the wash in order to celebrate a specific moment in the desert landscape. The configuration of the windows allows views of the existing courtyard and Camelback Mountain.  

© Matt Winquist
© Matt Winquist
© Matt Winquist
© Matt Winquist

The Little Art Studio engages the circumstances of the site by deliberately establishing its own language that is at once a clear departure from the language of the existing main residence while maintaining respect for the site’s desert landscape.

© Matt Winquist
© Matt Winquist
© Matt Winquist
© Matt Winquist

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Little Art Studio / Chen + Suchart Studio" 25 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898790/the-little-art-studio-chen-plus-suchart-studio/> ISSN 0719-8884
© Matt Winquist

袖珍艺术工作室 / Chen + Suchart Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.