the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. China
  5. SYN Architects
  6. 2018
  7. Mafengwo Global Headquarters Phase II / SYN Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Mafengwo Global Headquarters Phase II / SYN Architects

  • 00:00 - 21 June, 2018
Mafengwo Global Headquarters Phase II / SYN Architects
Mafengwo Global Headquarters Phase II / SYN Architects, Bamboo clouds staircase. Image © Zhi Xia
Bamboo clouds staircase. Image © Zhi Xia

2F bamboo boards details. Image © Zhi Xia Staircase details. Image © Zhi Xia Staircase. Image © Zhi Xia 2F bamboo boards clouds. Image © Zhi Xia + 33

  • Architects

  • Location

    Building C15, Hengtong International Innovation Park, 9 Jiuxianqiao North Road, Chaoyang District, Beijing, China
  • Architect in Charge

    Yingxi Zou
  • Interior Design Team

    Fuqiang Xia, Zhenzhen Cao, Tingting Liu, Yan Feng
  • Architectural design

    Fernando
  • Area

    1126.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Electrical

    Congyu Wu
  • Water Supply & Heating

    Chao Yi
  • Structural

    Xiaohu Liu
  • Construction

    Huacheng Boyuan Construction Engineering Co., Ltd.
  • More Specs Less Specs
Staircase. Image © Zhi Xia
Staircase. Image © Zhi Xia

Text description provided by the architects. From an individual perspective of freedom, to a communitarian and wider perspective of freedom, Mafengwo dynamically brings new ideas to the industry, striving to deliver absolute freedom of travel, while SYN Architecture communicates the brand’s philosophy by delivering a uniquely crafted workspace – Phase II of Mafengwo’s Global Headquarters.

Staircase details. Image © Zhi Xia
Staircase details. Image © Zhi Xia

Design Concept
Height limit presented a big challenge for the transformation of space in Phase II. The architect’s first consideration was to adjust spatial scale. Without altering the foundations of the building, the space below the construction was extended to a depth of 4m, mainly to solve storage needs. The space above the ground was in turn extended through the use of a mezzanine.

2F meeting room. Image © Zhi Xia
2F meeting room. Image © Zhi Xia

To ease the oppressiveness caused by a space enclosed by low ceilings, the designer found inspiration in “the clouds” to build an irregular mezzanine running from north to south – extending to the outside of the structure – and from east to west. Load-bearing columns allowed a precise control of floor thickness, further saving space. Support columns with a span from 8 to 10 meters also reduced in half the normal height of steel beams, maximizing the perception of space. These measures moderately increased the available area and made the space more comfortable altogether.

Staircase to 2F. Image © Zhi Xia
Staircase to 2F. Image © Zhi Xia

Regarding transit and social exchange, two open staircases that connect three levels respectively were deployed on both the northern and southern sides of the project. A preformed steel structure clearly denotes every level, creates a path between them and provides efficient communication. On the topic of illumination and lighting, two prefabricated panels on both sides of the roof were removed to add 60m of partially remote-controlled skylights that bring nature into the building.

Bamboo clouds staircase. Image © Zhi Xia
Bamboo clouds staircase. Image © Zhi Xia

Materials and Art Installations
To preserve the cultural foundations of the building, the designer retained steel frames, concrete floors, and iron elements on doors, granting the space with a strong industrial atmosphere. For the interior, however, more humanistic and natural motifs were selected based on “bamboo” materials, adjusting the temperature of the space, and matching the vividness and lightness brought in by the concept of “clouds”, in a well-balanced integration between equipment and functional design.

2F bamboo boards details. Image © Zhi Xia
2F bamboo boards details. Image © Zhi Xia

On the first floor, the designer profusely incorporated a traditional bamboo weaving technique to the structures available. Here, bamboo mesh covers pipes, air conditioners, lamps and many other objects. The designer calculated the scale of the gaps for every mesh, forming them graciously around equipment and installations, granting objects with the plump texture of “clouds”, and visually reducing spatial pressure.

2F bamboo boards details. Image © Zhi Xia
2F bamboo boards details. Image © Zhi Xia

The material extends upwards through the stairs. On the second floor, irregular bamboo boards are orderly arranged against the guardrail. On the interior side, benches with boards made of pressed-bamboo are provided on predesigned slots that fit them perfectly, and grant the pathway a curved effect. This area not only provides protection and support to the user, but also increases spatial richness.

2F bamboo boards details. Image © Zhi Xia
2F bamboo boards details. Image © Zhi Xia

Spatial and Functional Layout
Mafengwo’s Global Headquarters Phase II grants access from the north and the south. The north area is designed for internal use, has a garage, and employees can directly access their offices on the first and second floors. The main entrance is on the south side, a focal point that connects public spaces within the project. Due to the limitations on space, the internal areas of the building, especially on the first and second floors where a lot of people work together, avoid the use of wall partitions and are organized according to functional use.

1F plan
1F plan
2F plan
2F plan

The reception is located in the lobby of the first floor by the south entrance. A front desk covered in bamboo clouds “hangs” from steel pipes coming down from the ceiling, in a perfect match with the overall decoration. Arrays of shelves naturally separate inner and outer levels of space, with walls as their only boundary, they form an open reception and recreational area. Further inside, inter-leveled passages and meeting rooms form an internal public area, providing a buffer between the office area and the exterior.

Bamboo meeting room. Image © Zhi Xia
Bamboo meeting room. Image © Zhi Xia

The designer used customized curved glass separations to define conference rooms, creating multiple isle-like shared spaces, distributed in both levels and sides of the “cloud”. The choice of transparent enclosures defines the functional area, opens the line of sight and eliminates the depressive atmosphere of limited space. The concept further expresses unlimited communication, transparency and freedom.

Main entrance. Image © Zhi Xia
Main entrance. Image © Zhi Xia

Mafengwo’s corporate culture emphasizes respect for employees. During the design process, this principle was applied to the first large-scale event organized by the brand “Introduction to the Global Wall of Fame”, and five representative walls of fame were placed into the office to be kept as a memento.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
SYN Architects
Office
Cite: "Mafengwo Global Headquarters Phase II / SYN Architects" 21 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896458/mafengwo-global-headquarters-phase-ii-syn-architects/> ISSN 0719-8884
Bamboo clouds staircase. Image © Zhi Xia

马蜂窝旅游网全球总部二期空间设计 / 袈蓝建筑设计