the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. China
  5. VARY DESIGN
  6. 2018
  7. Zhongshan Road CoWorking Space / VARY DESIGN

Zhongshan Road CoWorking Space / VARY DESIGN

  • 02:00 - 1 July, 2018
Zhongshan Road CoWorking Space / VARY DESIGN
Zhongshan Road CoWorking Space / VARY DESIGN, Coworking Space Building inside Building. Image © ARCHEXIST
Coworking Space Building inside Building. Image © ARCHEXIST

Coworking Space in Building. Image © ARCHEXIST Entrance from Building-1. Image © ARCHEXIST Bridge connects Building-1 and 2. Image © ARCHEXIST Coworking Space in Building-1. Image © ARCHEXIST + 19

  • Interiors Designers

  • Location

    Zhongshan Cultural Industry Park on Zhongshan 4th Road, Yuzhong District, Chongqing, China
  • Lead Architect

    Fan Qi, Dingliang Yang
  • Design Team

    Zhixing Cai, Yinan Jiang
  • Area

    650.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

Entrance from Building-1. Image © ARCHEXIST
Entrance from Building-1. Image © ARCHEXIST

Text description provided by the architects. The project is up on the 4th floor of Building A and B in Zhongshan Cultural Industry Park that is located on Zhongshan 4th Road – a street known as the most beautiful street in the city of Chongqing. The aim of the project is to create a new office form that promotes interesting and diversified interactions while maintaining high spatial efficiency.

Section Perspective
Section Perspective

The design is crafted based on our two definitions of what make co-working spaces viable:

Entrance from Building-1. Image © ARCHEXIST
Entrance from Building-1. Image © ARCHEXIST

Firstly, it goes beyond a mere open space for sharing, but rather a coexistence of both public and private spaces: this includes fluid shared work-spaces, as well as enclosed individual offices, meeting rooms and reading quarters.

Coworking Space in Building. Image © ARCHEXIST
Coworking Space in Building. Image © ARCHEXIST

Secondly, co-working urges for a complex mix of spaces for serious work, relaxation and play: thus requiring standard offices where individuals work in sitting and standing formations, and free office configurations where people can work lying down.

Coworking Space in Building-2. Image © ARCHEXIST
Coworking Space in Building-2. Image © ARCHEXIST

Based on these two principles, we try to reinterpret the Chinese Garden as a typology that effectively connects pathways with functional and leisure spaces, resulting in the concept of a SPACE WITHIN SPACE. The two space in Building A and B treated as two gardens have distinctive characters and are connected by a glass skybridge.

Bridge connects Building-1 and 2. Image © ARCHEXIST
Bridge connects Building-1 and 2. Image © ARCHEXIST

Mezzanine levels in the offices introduce a new dimension to the internal circulation, extending the office experience from two-dimensions to three dimensions.This way, the experience along the pathway interlacing these different spaces is filled with diverse views and encounters. The internal building is another key element.

Sections
Sections

Two complementary pavilions are inserted into the office, strategically placed to formulate the center of attention. These pavilions and the working space around form a dialogue between the “performer and spectator”. Sectionally, these two contrasting types of offices are placed in close proximity to one another so that users can easily switch between them. The open shared space, on the other hand, is designed as a giant multifunctional room that can accommodate functions like office, social, educational or food activities.

Coworking Space in Building-1. Image © ARCHEXIST
Coworking Space in Building-1. Image © ARCHEXIST

Wood sets the tone as the main material in the office space, interspersed with volcanic rock panels. The purpose for limiting the material palette is to accentuate the project’s function and identity as primarily a work space, and avoid the trap of over-emphasizing on leisure features and other distracting elements that tend to define many co-working spaces today. This way, the design allows users to enjoy and relax while exhibiting a high level of dedication and professionalism.

Public Meeting Space. Image © ARCHEXIST
Public Meeting Space. Image © ARCHEXIST

View the complete gallery

About this office
VARY DESIGN
Office
Cite: "Zhongshan Road CoWorking Space / VARY DESIGN" 01 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896415/zhongshan-road-coworking-space-vary-design/> ISSN 0719-8884
Coworking Space Building inside Building. Image © ARCHEXIST

重庆中山路共享办公空间 / VARY几里设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.