the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Stable
  4. Chile
  5. Peñafiel & Valdivieso Arquitectos
  6. 2016
  7. El Galeno Horse Stables and Warehouse / Peñafiel & Valdivieso Arquitectos

El Galeno Horse Stables and Warehouse / Peñafiel & Valdivieso Arquitectos

El Galeno Horse Stables and Warehouse / Peñafiel & Valdivieso Arquitectos
El Galeno Horse Stables and Warehouse / Peñafiel & Valdivieso Arquitectos, © Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani

© Francisco Croxatto Viviani © Francisco Croxatto Viviani © Francisco Croxatto Viviani © Francisco Croxatto Viviani + 34

  • Construction

    Constructora Torca Ltda.
  • Mechanization Consulting de la Madera

    Playgood
  • Structural Calculation

    Roberto Stocker
  • More Specs Less Specs
© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani

Text description provided by the architects. We were commisioned a master plan and the desing of all the infrastructure for a 
field at the foot of the mountain range in the town of Huelquen, Chile. Whosehillsides were planted with vineyards, and its flat part, of grass for fodder. The project sought to gather all the farm equipment and service area into a covered building in order to create an operational center for this agricultural business.

General Plan and Section
General Plan and Section
Elevations
Elevations
© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani

Situated next to the access path, -right on the way to the upper fields, further up the mountain-, the project appears with all its power in front of the visitor, under a single narrow and extended roof. It gathers three fundamental units: the first includes office spaces and a dining room for workers; the second designed for machinery, tools and products; and a third one for horses. Two voids break through the building interrupting its almost 100 meter length, shaping two hallways that act as mediators between these three units, letting the view, the light and the wind go through the building from one side to the other.

© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani
Drawing 1
Drawing 1

The large gable roof opens at the ends, leaving both sides separated. This gesture is accentuated when reaching the stables, where the west slope of the roof turns in 15 degrees allowing the sunlight to penetrate into the horse stable during the day. Meanwhile the other slope remains unchanged, parallel to the path, shading the horses during the stable daily cleaning duties. The project pays special attention to details so to solve issues regarding horse care: the trough, the ties, the horse stall shutters which are closed every night, the saddle room, the saddle supports, and the horse feeders among others.

© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani

Traditional woodwork joinery details developed with today’s automated technology were the basis to the structure design. This reduced the amount of metal joints, and leaving them almost completely out of sight.

© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani
Details
Details

The prefabricated wooden structure required an extremely precise assembly work to correctly fit over the exposed concrete bases previously built. The concrete casting for the bases was made with wooden boards in order to provide the right texture. After the prefab wooden structure was in place, carpenters finalized the job by executing manual work using standard selected pine. The construction was, therefore, the result of a coordinated workflow between technology and craftsmanship. Playgood's consultancy was fundamental in developing the woodwork for this work.

© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani
© Francisco Croxatto Viviani

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Peñafiel & Valdivieso Arquitectos
Office
Cite: "El Galeno Horse Stables and Warehouse / Peñafiel & Valdivieso Arquitectos" [Llaverías y Caballerizas Fundo el Galeno / Peñafiel & Valdivieso Arquitectos] 09 Jul 2018. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/895990/el-galeno-horse-stables-and-warehouse-penafiel-and-valdivieso-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Francisco Croxatto Viviani

El Galeno 马厩和仓库/ Peñafiel & Valdivieso Arquitectos