the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. Amelia Tavella Architectes
  6. 2018
  7. Groupe Scolaire à Strega / Amelia Tavella Architectes

Groupe Scolaire à Strega / Amelia Tavella Architectes

  • 01:00 - 22 January, 2019
Groupe Scolaire à Strega / Amelia Tavella Architectes
Groupe Scolaire à Strega / Amelia Tavella Architectes, © WE ARE CONTENT(S)
© WE ARE CONTENT(S)

© WE ARE CONTENT(S) © WE ARE CONTENT(S) © WE ARE CONTENT(S) © WE ARE CONTENT(S) + 49

  • Electric, Ventilation, HQE Engineer

    Garcia Ingénierie
  • Wood Structure Engineer

    T. Hulin
  • Acoustic Engineer

    Acoustique & Conseil
  • Client

    Santa Maria Siché
  • Controller

    Socotec
  • Economist

    Beaumeco
  • More Specs Less Specs
© WE ARE CONTENT(S)
© WE ARE CONTENT(S)

Text description provided by the architects. This project is slipping, in its streamlined shape, on a vast blank ground between two-century-old oaks. The first of these oaks, marking the entrance, could be a living picture setting the scene through the large window of the restaurant, while the second oak could be the inhabited tree of the playground.

© WE ARE CONTENT(S)
© WE ARE CONTENT(S)
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© WE ARE CONTENT(S)
© WE ARE CONTENT(S)

Former equestrian area of the remote village of Sainte-Marie-Sicche, the project for a school in Strega aims to be a harmonious and a manifest integration on a meadow invaded by ferns and trees. Real oppidum facing a large landscape, the project stands up for the vegetal world.

© WE ARE CONTENT(S)
© WE ARE CONTENT(S)

Wood, omnipresent in this context, offers the building the opportunity to live in real symbiosis with nature. Proposing a delicate implementation, this natural material is above all the synonymous of comfort. It is a choice in total adequacy with a program for young kids. Pine cleats, placed vertically, create a natural mesh that deploys along the facades, alternating solids, and gaps, and proposing shadow and light contrasts.

© WE ARE CONTENT(S)
© WE ARE CONTENT(S)
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© WE ARE CONTENT(S)
© WE ARE CONTENT(S)

Punctually, this envelope is interrupted, leaving room for the granite. Coming from old Corsican buildings, the stones are resized on site before being assembled. This volume is located to the north and turns towards the village, becoming a reminder of the traditional architecture. The roof emphasizes the skyline of the surrounding mountains, forming a treasure chest. This unitary over-roof is the identity of the building and allows a harmonious bioclimatic management of the structure.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Groupe Scolaire à Strega / Amelia Tavella Architectes" 22 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895824/groupe-scolaire-a-strega-amelia-tavella-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.