the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Voids and Canopies Feature in Stefano Boeri Architetti's Renovated Transport Hub in Southern Italy

Voids and Canopies Feature in Stefano Boeri Architetti's Renovated Transport Hub in Southern Italy

Voids and Canopies Feature in Stefano Boeri Architetti's Renovated Transport Hub in Southern Italy
Voids and Canopies Feature in Stefano Boeri Architetti's Renovated Transport Hub in Southern Italy, Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti

Stefano Boeri Architetti has released images of their proposed renovation of Matera Central Station in Southern Italy. Matera Central FAL railway station will be structurally altered through an “aesthetic and functional redevelopment together with technological upgrading of the railway itself.”

The proposal seeks to alter the existing hierarchy of space in the city by making the transport hub a genuine and significant urban landmark, rather than simply an infrastructural node. The scheme is therefore designed to incorporate a recognizable, pedestrianized public square, forming connections with the nearby historic city center.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti Courtesy of Stefano Boeri Architetti Courtesy of Stefano Boeri Architetti Courtesy of Stefano Boeri Architetti + 9

Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti

Alterations to the structure itself see a large rectangular opening in an underground roof, connecting the subterranean elements of the scheme with the above-ground areas while bringing natural light and air to an extensively renovated underground tunnel.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti

Meanwhile, a new structure will perform reception, ticketing, and connection services while also setting the architectural tone of the project. A large new roof will transform the external space into a canopied square to be used by travelers, residents, and tourists, be it for interacting, waiting, or traversing.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti
Courtesy of Stefano Boeri Architetti

A phased approach will see work carried out on the site between June 2018 and May 2019. For the scheme’s design, Stefano Boeri Architetti worked in collaboration with SCE Project for structural design, ESA Engineering for machinery design, GAD for cost analysis, and Studio Laura Gatti for landscape design.

Architectural Project and General Coordination: Stefano Boeri Architetti S.r.l.
Planning/Design Team: Arch. Stefano Boeri, Arch. Marco Giorgio, Arch. Maddalena Maraffi, Arch. Bogdan Peric, Arch. Elisabetta Zuccala, Arch. Stefano Floris, Arch. Esteban Marquez, Arch. Daniele Barillari, Arch. Agostino Bucci
Structure, Machinery and Landscape Design: SCE Project (Structure design), ESA Engineering (Machinery design), GAD (Cost Analysis), Studio Laura Gatti (Landscape Design)
Consultants: Studio Lapacciana (Fire fighting design systems), Arch. Angelo Francione (Administrative procedures and safety coordination, Apogeo (geological and geotechnical analysis/surveys), Ing. Ciammarusti (Structural design assistance)

News via: Stefano Boeri Architetti

View the complete gallery

About this author
Niall Patrick Walsh
Author
Cite: Niall Patrick Walsh. "Voids and Canopies Feature in Stefano Boeri Architetti's Renovated Transport Hub in Southern Italy" 29 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895390/voids-and-canopies-feature-in-stefano-boeri-architettis-renovated-transport-hub-in-southern-italy/> ISSN 0719-8884
Read comments
Courtesy of Stefano Boeri Architetti

博埃里事务所的华盖式交通枢纽站方案,望梳理城市空间层次