Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Windows, FacadeHangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Windows, FacadeHangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Facade, HandrailHangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Windows, FacadeHangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - More Images+ 21

Hangzhou Shi, China
  • Client : Hangzhou Normal University
  • Joint Design Company : The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University Co.Ltd
  • Site Area : 61648 ㎡
  • Design Team : Keming Qu, Lubo Sui, Nan Song, Li Qin, Fang Lu, Liangcai Zhou
  • City : Hangzhou Shi
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Windows, Facade
Light View. Image © RUIJING Photography

Text description provided by the architects. Century-old Hangzhou Normal University builds a new campus five kilometers west of the Xixi Wetland. Here, there is a typical river network in the south of the Yangtze River. One kilometer west of the University is the Warehouse Street of nearly nine hundred years of historical heritage; Water Silk Cotton was once prominent.

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Cityscape
The Reclusive Beauty of Hangzhou Normal University. Image © Hui Zhang

The new campus planning consists of more than a dozen independent but fully open colleges, whose architectural style are different, forming a rich puzzle. In the center of these colleges, the planner arranged a core area complex for all the colleges, including administrative center, archives, adult education centre, institute of Hangzhou urbanization, center library, teacher and student activity center, hotel and reception center, international conference center, theatre and central plaza; these are the design tasks we are facing.

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Facade
The Spiritual Feel of Hangzhou Normal University. Image © Hui Zhang
Diagram
Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Windows, Facade
Hangzhou Normal University Under the Rain. Image © Hui Zhang

Concepts and ideas start with urban design. First of all, a huge site is divided into several smaller-scaled blocks, which are completely open to each other and closely connected to surrounding colleges. Each block is based upon one main function, considering the requirements of an independent managing body for operational management, the blocks are also linked with each other to meet the needs of convenient and flexible use. As far as possible, the ground buildings are arranged to the outside of the blocks, so as to enclose the Main Square in the middle, and the central axis connecting south subway station passes through the square. Here is defined as a fully open space for pedestrians.

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Windows, Facade
Hangzhou Normal University Under the Blue Sky. Image © RUIJING Photography

Architectural design is based on a strict modular system, which is used to control the plane, elevation and details of construction of this complicated functional complex, so as to ensure reasonable economic cost, to achieve a high degree of completion of construction quality; and to reduce the burden on future operations and maintenance. It is also a highly adaptive modular system, and we carried out the targeted adjustments to the different requirements of the ten main functions.

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Facade, Handrail
Shifted platform Gives a Variety of Scenarios. Image © RUIJING Photography
Section
Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Windows, Facade
Hangzhou Normal University Under the Blue Sky. Image © RUIJING Photography

Besides the standardization of modular system and the most apparent framework of the structure, the architectural presentation to teachers and students is a soft and changeable image, with the expression of our understanding of Hangzhou city character. It is a direct reflection of the functions such as functional interconnection, outdoor activities, ventilation, and sunshade and so on. It also reduces the volume of the building. As the campus commanding height defined by the plan, we want to make it look like a viewing platform in the landscape, overlooking the campus, overlooking the old streets and looking out over nature.

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Facade
Like a Book. Image © Hui Zhang

Century-old school is reborn in the new century; the interconnected platform is an open stage for teachers and students to perform infinite innovations.

Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS - Facade, Windows
Hangzhou Normal University Under the Blue Sky. Image © RUIJING Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cangqian Street, Yuhang Qu, Hangzhou Shi, Zhejiang Sheng, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hangzhou Normal University / WSP ARCHITECTS" 19 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892844/hangzhou-normal-university-wsp-architects> ISSN 0719-8884

Hangzhou Normal University Central Plaza. Image © RUIJING Photography

杭州师范大学仓前校区核心区综合体 / 维思平建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.