All
Projects
Products
Events
Competitions

Kenwood Interdisciplinary Research Complex / Flad Architects

Kenwood Interdisciplinary Research Complex / Flad Architects

© Jeff Lendrum © Steve Hall/Hedrich Blessing © Steve Hall/Hedrich Blessing © Jeff Lendrum + 15

Milwaukee, United States
  • Mechanical, Electrical, Security

    Affiliated Engineers, Inc.
  • General Vertical Circulation, Construction Administration

    American Design Inc.
  • Civil/Site

    Bloom Companies, LLC
  • Commissioning Agent (Hired by State)

    Grumman/Butkus Associates
  • Information Technology

    Intelligent Network Solutions, Inc.
  • Landscape Architecture

    Ken Saiki Design Inc.
  • Audio/Visual

    Professional Audio Designs
  • Plumbing and Fire Protection

    Thunderbird Engineering, Inc.
  • Vibration, Acoustics

    Vibro-Acoustics Consultants
More Specs Less Specs
© Jeff Lendrum
© Jeff Lendrum

Text description provided by the architects. Representing the UW-Milwaukee campus’ first new academic building in more than a decade, the Kenwood IRC houses academic and research space for STEM disciplines, provides space for the chemistry department including the Shimadzu Laboratory for Advanced and Applied Analytical Chemistry, serves as the new home for the physics department and includes labs for the Zilber School of Public Health. But its presence is being felt throughout the campus because of how it is sited and the way it is being used by so many different students.

© Steve Hall/Hedrich Blessing
© Steve Hall/Hedrich Blessing

UW-Milwaukee is an urban campus that was in need of state-of-the-art space for schoolwork and interaction. Students walking from parking to the heart of the academic center, student union and student housing would traverse an alley along the future IRC site and be funneled across the pedestrian overpass that is one of the few ways to quickly and safely cross North Maryland Avenue. Situating the building and designing it to take best advantage of prevailing conditions, Flad created a ground floor that serves as a pedestrian pathway, indoors and out. A loggia provides a covered walking path during warmer months, and helps efficiently route foot traffic from the student union to the east, through the site and beyond to the rest of the quad. The lobby, which accentuates the linear nature of the corridor’s east-west connection using horizontal channel glass, is the main thoroughfare throughout the colder months, as well as a magnet for students all school year long. Since its opening, the lobby has become a “third place” in students’ daily lives beyond home and the classroom.

© Jeff Lendrum
© Jeff Lendrum

The prominence of the lobby space within the building’s floor plan makes the IRC, technically speaking, an unusual hybrid. Floor slabs, lighting, ventilation and other building systems conform to the separate requirements of labs for the life sciences and physical sciences. For example, a below-grade core facility for condensed matter physics research was designed for sensitive instrumentation to protect equipment operation from the vibrations of passing city traffic. A communicating stair that links the third, fourth and fifth floors is an important connective element; its purpose, besides conveying people, is to offer opportunities for casual conversations and learning outside of formal settings.

Floor
Floor

The exterior expression of yellow terracotta, exposed concrete and metal panels is rendered as an assemblage of components, a metaphor for the research and innovation happening within. Dynamic and transparent, the building offers ample viewsof interior movement in the two-story lobby corridor and communicating stair, in addition to offices and instructional spaces on the upper floors.

© Jeff Lendrum
© Jeff Lendrum

An iconic building that offers researchers and students in the upper floors a spectacular view of downtown Milwaukee, the IRC maintains the connection between different areas of campus and creates a fresh palette of color and light as a template for future construction. The IRC has created a new brand for all of scientific research at UW-Milwaukee, and the campus as a whole.

© Steve Hall/Hedrich Blessing
© Steve Hall/Hedrich Blessing

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Milwaukee, State of Wisconsin, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kenwood Interdisciplinary Research Complex / Flad Architects" 25 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892475/kenwood-interdisciplinary-research-complex-flad-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.