the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. The Netherlands
  5. BDG Architects
  6. 2017
  7. Prince Claus Conservatory / BDG Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Prince Claus Conservatory / BDG Architects

  • 03:00 - 4 April, 2018
Prince Claus Conservatory / BDG Architects
Prince Claus Conservatory / BDG Architects, © Gerard van Beek
© Gerard van Beek

© Gerard van Beek © Gerard van Beek © Gerard van Beek © Gerard van Beek + 12

© Gerard van Beek
© Gerard van Beek

Text description provided by the architects. In the renewed, extensive and earthquake-proof Prince Claus Conservatory all courses are brought together under one roof: the Jazz department and the department for Classical music. BDG Architects has transformed the old inward-facing building into a visible school that both shows the international standing and the warm-heartedness of the conservatory.

© Gerard van Beek
© Gerard van Beek

In the new school building, all courses are brought together under one roof: the Jazz department and the department for Classical music. BDG Architects has transformed the old inward-facing building into a visible school that both shows the international standing and the warm-heartedness of the conservatory. On street level classical reliefs were designed that refer to the buildings that used to stand there. The modern façade above it, with yellow golden shades, gives the building literally and figuratively a golden edge. Glass is used in abundance, to show the city what is happening inside the building.

© Gerard van Beek
© Gerard van Beek

It seemed almost impossible to design a building that both meets acoustic conditions and simultaneously is resistant to earthquakes. Mass is necessary for sound insulation between rooms, while earthquake-resistant buildings require flexible constructions. BDG Architects designed a 'seismic construction' with floors and load-bearing walls, that are able to move during a quake. The two concert halls, the practice rooms and the café were built following a box-in-box construction. These rooms are placed like loose boxes on the floor with rubber springs and packed in thick layers of insulation material. Because the walls in these rooms are relatively light and do not touch the 'seismic construction' anywhere, the conservatory has succeeded in building earthquake-resistant and meanwhile achieving acoustic quality.

Ground floor plan
Ground floor plan
Upper floor plan
Upper floor plan

The striking stone facade formed a challenge as well. How do you create an image of detailed masonry on a façade that also has to stay upright during an earthquake? We solved this issue by attaching the stones to concrete elements. And these elements are attached to the construction. This solution makes the façade less vulnerable. At the beginning of January 2018 Groningen was confronted with an earthquake. So immediately after the construction works ended, we could determine that the construction functions well. Jack Siahaya, facility manager at the Prince Claus Conservatoire: "We could clearly feel the shocks here. We immediately looked for cracks in the walls and floors. And we checked the double glass. But everything is as it should be, luckily! "

© Gerard van Beek
© Gerard van Beek

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BDG Architects
Office
Cite: "Prince Claus Conservatory / BDG Architects" 04 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891833/prince-claus-conservatory-bdg-architects/> ISSN 0719-8884
© Gerard van Beek

克劳斯亲王学院更新,现代与古典的碰撞 / BDG Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.