the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Wahana Architects
  6. 2009
  7. A Box in Disguise / Wahana Architects

A Box in Disguise / Wahana Architects

  • 22:00 - 3 April, 2018
A Box in Disguise / Wahana Architects
A Box in Disguise / Wahana Architects, © Mario Wibowo
© Mario Wibowo

© Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo © Mario Wibowo + 31

  • Architects

  • Location

    Jakarta, Indonesia
  • Architect in Charge

    Rudy Kelana and Gerard Tambunan
  • Design Team

    Endah Tri Subekti
  • Land Area

    1500 sqm
  • Area

    1800.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. Located in a residential area in West Jakarta, the project is not supposed to be created as a “pompous”, “arrogant” or "heavy" building. The main solution came by asking and persuading the client about the true needs the house should deal with. With clients who were enthusiastic and collaborated with an intense and constant communication, the value of understanding the need of space is fulfilled. Since breaking down the building into several main masses was not enough to prevent the building to become a heavy block, we use horizontal clear lines to break the scale.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

A home filled with the warmth of family relationships is the essence of thinking in this 1800 sqm dwelling set. The challenge of designing a spacious dwelling is to make the family members always feel close and comfortable. This is a special concept that we offer as architects through design solutions. This residence becomes special because it is not visible from the outside, it0s hidden among the thick and dense trees. The green spaces create a charming environment. We utilize an area of 1500 sqm to build three buildings consisting of 3 floors and 1basement (2 living rooms, dining room, 2 pantry, 5 bedrooms, 7 bathrooms / powder rooms, work spaces, children room, roof terrace, swimming pool, 3 decorative fountains) and 200sqm vertical garden with a koi fish pond. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The green spaces that surround the house can be enjoyed from the inside because the building is wrapped in glass. The client can greet the mornings while enjoying coffee at the dinner table that is deliberately exposed out of the dining room. The kids' lounge also overlooks the pool which enjoys freshness and sunlight bursting in between the greenery. 

Elevation B
Elevation B
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Large homes should not make family members far apart. Therefore, the width of the three children rooms works as a "kids lounge" so that the siblings can gather together while doing school work, study or play together. The zoning arrangement of the children’s room is done at the end of the hall. Both parents can easily communicate with the children and give birth to new habits such as saying good night by going through every child’s room before going into the master bedroom. The child room corridor is formed by columns and walls covered in teak wood, the door handle is intentionally removed to reinforce the impression of a continuos wall as if there is no door. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

In terms of interior design, the interior designer choose to adjust the selection of the furniture's color following the architecture design. Soil colors like brown, grey, beige and black harmoniously align the warm atmosphere in the corners. The challenge of a wide scale house can be muffled through the selection of interior colors that are warm. In addition, all the wood used for this dwelling was property of the previous owner’s house. Through a good recycling treatment, making the wood can be reused maximally without having to dispose of the material. Although many details of the room use old wood, the new results did not seem old and are actually very modern in style. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The furniture selection is dominated by a number of internationally renowned interior brands like Naoto Fukasawa, Jean Paul Gaultier, Carlo Colombo, Vincent van Duysen, and Poliform chosen by the owner and interior designer.  The exterior of the building blends with the interior through open sliding doors and transparent glass walls. The use of natural and artificial lighting (inside and outside the house) succeeds in creating a homy atmosphere that can be felt in every single space. 

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

View the complete gallery

About this office
Wahana Architects
Office
Cite: "A Box in Disguise / Wahana Architects" 03 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891589/a-box-in-disguise-wahana-architects/> ISSN 0719-8884