the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. China
  5. maison h
  6. 2014
  7. BRIC Art Space / maison h

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

BRIC Art Space / maison h

  • 19:00 - 26 March, 2018
BRIC Art Space / maison h

© Martijn de Geus © Martijn de Geus © Martijn de Geus © Martijn de Geus + 45

  • Architects

  • Location

    798 Art Zone, Chaoyang, Beijing, China
  • Architect in Charge

    Martijn de Geus, Han Zhang
  • Area

    200.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Contractor

    1011 Architecture Design
  • Client

    Filippo Fabrocini, BRIC Art Space
© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

Text description provided by the architects. This art space takes the metaphysical blank space in abstract paintings by contemporary Chinese artists as its starting point. It uses natural light, simple black strokes and translucent materials to create a fuzzy, dream-like physical realm. The project is located within Beijing’s 798 Arts District, as a renovation of a former factory, originally build in the 1970’s during Mao Zedong’s Great Leap Forward.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

The project is conceived as a communication space, open to anybody interested in artistic, cultural and spiritual topics. An almost paradoxical juxtaposition, given its previous industrial function.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

The project started with a chance encounter during a long-haul flight between Amsterdam and Beijing. The client a renowned cognitive scientist with an interest in metaphysics, moving to Beijing; the architect a young academic studying the cognitive perception of space, based in Beijing. They shared an interest in the comparison between Western and Eastern abstract art and metaphysics. During the flight they conceived the idea to create an art space in Beijing that would create a place for discussing the metaphysics of an upcoming art culture.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

We eventually created an immersive, ‘blank space’, with moving planes, as contemporary Chinese artists are interested in capturing 'the unknown', the 'being', rather than the 'context'. They dwell on abstract, inter cultural, metaphysical topics such as space, time, change and transformation, the lasting behind the change, the invisible behind the appearances.

At the same time, we drew inspiration from comparable references in Western abstract art spaces, such as Mark Rothko’s Chapel at the University of St. Thomas in Houston, Texas. Rothko says art must reach an immersive unity with the reality. We thus created a space with a buffer between the inner blank realm and the tainted outside. In the inner realm volumes and planes intersect within the space to create flexible areas which can be used to house different functions and flows of people.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

These conceptual ambitions were realized with an approach we call ‘Minimal Design, Maximum Flexibility’. Using the least amount of materials and structure, we aim to create the biggest impact through the spatial design. We create flexible spaces and systems, in which the space multiplies its functional capability.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

The project was designed and build in 2 months, with a very tight budget, made possible by forming a design-build team with a passionate contractor, allowing us to go from ‘sketch to detail’ on site. We were able to realize the pure and clean details that we felt represented the spaces’ intention. We were integrally responsible for all parts of the project (design, construction drawings, contractor selection, design execution, etc), and selected skillful craftsmen and contractors to ensure good detailing and execution of our design.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

The white walls of the exhibition space are lit during the day from light filtering through the polycarbonate ceiling panels down through the airy double volume space. The upstairs space accommodates the more private functions, such as the management offices as well as a private viewing space for potential buyers.

Section
Section

The BRIC Art Space, with other locations in Europe, focuses its attention on art coming from the BRIC countries. The original concept of the “BRICs” was related to politics and economy, but it believes that the BRIC countries have gradually revealed their unique cultural environments and aesthetic orientation, which brings a fresh breath to the civilization and history which had been dominated by Western culture.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "BRIC Art Space / maison h" 26 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891325/bric-art-space-maison-h/> ISSN 0719-8884
© Martijn de Geus

北京BRIC艺术空间 / 汉荷设计