Siamese Ratchakru / Creative Crews

Siamese Ratchakru / Creative Crews

© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio+ 25

  • Architects: Creative Crews
  • Area Area of this architecture project Area:  29000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Spaceshift Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGC, RODENA, Ratchada Marble –
  • Collaborator:Somdoon Architects Ltd.
  • Structural Engineer:Siamese Assets Co., Ltd.
  • Mep Engineer:Siamese Assets Co., Ltd
  • Landscape Architect:Sanitas Studio Co., Ltd.
  • Construction Manager:Siamese Assets Co., Ltd.
  • Main Contractor:Ritta Co., Ltd.
  • Client:Siamese Assets Co., Lt.
  • Construction Budget:650 Million THB
  • City:Bangkok
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. Siamese Ratchakru is a mixed development project comprising of two towers; an office and a condominium. During the 1997 Asian financial crisis, the real estate market crashed. More than 10 years later, there were still evidence of abandoned construction sites around Bangkok, Siamese Ratchakru was one of them. In 2011, the government released an act to waive impeding regulations to allow these projects to be completed without compromising people safety.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The architect had to work with existing structural foundations and within the approved building footprint and height. With the office tower, existing footing prescribed its position close to the site boundary, thus disallowed opportunities for openings. As a response the architect carved into the block allowing multiple openings for natural light and ventilation. The arrangement afforded the opportunity for planter boxes and balconies leading to more appealing workspaces. In order to compensate for missing area carved from the block, parking is re-planned to be more efficient resulting in a parking floor reduction, thus replaced with a condominium floor.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

For the condominium tower, the architect proposed cantilevered balconies, as the majority of units are small. The balconies are angled to direct views towards the city and away from the office tower in front. Restrictions of the prescribed column positions made for a relatively narrow configuration, and so careful planning was essential to create the best possible internal environment. This was done by folding the shared wall and aligning the service functions. Planted walls run down both edges of the residential tower, concealing fire escapes and internal planting is integrated as much as possible in common areas; shared facilities deck and lobbies.

Section
Section

Siamese Ratchakru is an example of how abandoned structures could be revived to become desirable development and architecture relevant to current times.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bangkok, Thailand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Siamese Ratchakru / Creative Crews" 30 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888023/siamese-ratchakru-creative-crews> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.