the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. China
  5. Tanghua Architect & Associates
  6. 2017
  7. Riverside Academy & Epigraphy Museum / Tanghua Architect & Associates

Riverside Academy & Epigraphy Museum / Tanghua Architect & Associates

  • 22:00 - 25 January, 2018
Riverside Academy & Epigraphy Museum / Tanghua Architect & Associates
Courtyard. Image © Zhang Chao Studio
Courtyard. Image © Zhang Chao Studio

Minimised Structure to Avoid the Interuption with the Site. Image © Zhang Chao Studio Big Steps. Image © Zhang Chao Studio Entrance Courtyard . Image © Zhang Chao Studio Main Shear Wall Structure with Open Landscape View. Image © Zhang Chao Studio + 25

  • Architects

  • Location

    Shaoguan, Guangdong, China
  • Lead Architect

    Hua Tang
  • Design Team

    Tianhao Wang, Peng Shao, Jie Zeng, Yuli Zhao, Pengfei Li (Intern), Zinan Xiong (Intern), Nan Shi (Intern), Lijun Wu (Intern), Jie Wu (Intern)
  • Area

    2724.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Cooperator

    Huayi Design Consultants Co.,Ltd.
  • Client

    Guangdong Dongshao Investment and Development Co., Ltd.
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Guanshao City occupies the southwestern of Shaoguan Old Town. Adopted the nature-friendly development concept, it seeks to preserve the original reservoirs, fish ponds, forests, streams, wetlands and other natural elements of Shaoguan, while establishing an innovation-driven platform. Within Guanshao City, Riverside Academy is an important part of the overall cultural landscape.

Minimised Structure to Avoid the Interuption with the Site. Image © Zhang Chao Studio
Minimised Structure to Avoid the Interuption with the Site. Image © Zhang Chao Studio

Riverside Academy & Epigraphy Museum is located at the foot of Tianziling Mountain, the western suburbs of Shaoguan, Guangdong Province. Facing a ribbon of water, the project site provides an excellent sight of the surrounding natural landscape. 

Birdview. Image © Zhang Chao Studio
Birdview. Image © Zhang Chao Studio
Plan
Plan
Cut in Massing. Image © Zhang Chao Studio
Cut in Massing. Image © Zhang Chao Studio

To prevent the lush vegetation and complex topography being bothered, we seek to design architecture that intervening environment the least possible. To achieve the goal, we connect two selected points between the waterfront and the mountain forest with the building volume, perpendicularly to the shoreline. Without damaging any of the natural surroundings, the slender building volume appears to be a "plant" that grows from the woods and stretches to the waterfront.

Big Steps. Image © Zhang Chao Studio
Big Steps. Image © Zhang Chao Studio
Sketch
Sketch
Path in the Woods. Image © Zhang Chao Studio
Path in the Woods. Image © Zhang Chao Studio

People appreciate the exquisiteness and realism of Lingnan garden. Taking advantages of the design of Lingnan garden, we carve and overlap different units to create elaborate layers of the architecture. In the south side of the building, we separate the architecture volume with brick wall and brick stairs, while the north side is completely open to the landscape.The contrast and connection of this kind of transparency and thickness add extensive details for the architecture, and make it more readable.

Entrance Courtyard . Image © Zhang Chao Studio
Entrance Courtyard . Image © Zhang Chao Studio

The atrium is hollowed out from the center of the building, which, make it an extension of the outside landscape and even a medium for the inside and outside space to communicate.It marries the virtual space, the landscape, and the physical spaceas traditional“mortise and tenon”. Moreover, the sunken courtyard further reinforces this spatial complementarity.

Main Shear Wall Structure with Open Landscape View. Image © Zhang Chao Studio
Main Shear Wall Structure with Open Landscape View. Image © Zhang Chao Studio
Section
Section
Riverside Academy. Image © Zhang Chao Studio
Riverside Academy. Image © Zhang Chao Studio

The traditional “mortise and tenon” relation exists not only in different parts of the space, but also in the association of different materials. The brick and concrete, two kinds of distinctive fabric, connects and transits smoothly in the façade. In addition, the architecture, facing the water, is designed to be gradually narrowing to look slimmer. The design weakens the sense of building volume, and further, makes the architecture in harmony with the natural surroundings.

Night View Riverside Academy. Image © Zhang Chao Studio
Night View Riverside Academy. Image © Zhang Chao Studio

View the complete gallery

About this office
Tanghua Architect & Associates
Office
Cite: "Riverside Academy & Epigraphy Museum / Tanghua Architect & Associates" 25 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887607/riverside-academy-and-epigraphy-museum-tanghua-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884
Minimised Structure to Avoid the Interuption with the Site. Image © Zhang Chao Studio

两塘书院暨金石博物馆 / 汤桦建筑设计事务所