the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. China
  5. W&R GROUP
  6. 2016
  7. Asia Pacific Youth Exchange Center of Fudan University / W&R GROUP

Asia Pacific Youth Exchange Center of Fudan University / W&R GROUP

  • 22:00 - 23 February, 2018
Asia Pacific Youth Exchange Center of Fudan University / W&R GROUP
Asia Pacific Youth Exchange Center of Fudan University / W&R GROUP, © Yijie Hu
© Yijie Hu

© Yijie Hu © Yijie Hu © Yijie Hu © Yijie Hu + 56

  • Architect firm

  • Location

    220 Handan Rd, WuJiaoChang, Yangpu Qu, Shanghai Shi, China
  • Architect in Charge

    Jinwei Xu
  • Project Team

    Micron Architecture Office of W&R Group
  • Project pre Design Team

    Zhao Lifeng, Cao Xu, Wang Hongjie
  • Area

    1338.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural Design

    Xiawei Du, Wei Chen
  • Electricity Design

    Hui Liu, Mengqian Liu
  • Construction Design

    Jingtao Jia, Tian Ye
  • Ventilation Design

    Haixiao Sun, Jin Yin
  • Water Design

    Gang Yu, Wei Hu
  • Type

    Culture Building,Activitiy Center
  • More Specs Less Specs
© Yijie Hu
© Yijie Hu

Text description provided by the architects. The project is located in Beiyuan Life Park, Fudan University Handan Campus. The original building is a two-story student shower room. South of it is the Yangpu District. East side the nursing home. The northwest is the student restaurant. West of the student apartments, the northeast side of the park close to the garbage dump. 

© Yijie Hu
© Yijie Hu

With the improvement of sanitation facilities in the student residences in the park, the bathroom is currently out of use. In order to be able to recycle waste building, the school decided to renovate the building into a student communication center.

For privacy reasons, the building exterior is illuminated and ventilated with only a few lateral high-windows. The entire building is like an enclosed and lonely box. Sunlight, rain, trees and passersby's eyes are cut off by the solid wall with no communication. 

© Yijie Hu
© Yijie Hu

The surrounding environment seems to have ignored its existence, especially as its function slowly fades. When we are going to open the façade where it has never been opened, the first thing to think about when a dialogue is suddenly initiated in an otherwise closed relationship is how to establish a new relationship with the surrounding environment. In any case, we hope that through a medium, we can ease the relationship between such a sudden change.

© Yijie Hu
© Yijie Hu

We incorporated the open space between the south side and the nursing home, the open space between the east side and the refuse collection site, and the open space between the west and the road into our design area, setting the wall as the boundary and forming a filter between walls and indoor buildings, which not only extends the indoor space to the outdoors, but also reduces the influence of the external environment on the privacy of the interiors.

1F Plan
1F Plan

We hope to bring as much as possible courtyard views and greens to the interior, so we used a lot of floor-to-ceiling windows on the first floor of the façade. The height of the second floor has no protection of the wall, thus the window-opening cannot seem to be so willful. It is necessary to meet the indoor lighting, ventilation and landscape requirements, but also reduce the impact on the external environment. 

© Yijie Hu
© Yijie Hu
© Yijie Hu
© Yijie Hu

The level of the scattered, the size of the hole, as the main window form the second floor of the outer walls, like a frame, to capture the outdoor landscape, standing in the light and shadow of the room, like being in a collection landscape Art Museum in general. As the night approaches, the room is filled with warm light, revealing from the scattered window, the entire building was like magnificent like a light container. The fuzzy boundaries of the indoor and outdoor integration, subtle and harmonious, are her new relationship with the environment.

© Yijie Hu
© Yijie Hu
© Yijie Hu
© Yijie Hu

The new function is mainly the unitized activity room. We hope to leave as much lighting as possible to the activity room, and as much deep interior space as possible for the traffic space. The two main floors at the main entrance of the north side of the original building did not improve the interior space and lighting much. Instead, they are very incompatible with this small volume of building space and the stairway has a better lighting.

© Yijie Hu
© Yijie Hu

So we moved the stairs to the south in the middle of the building and designed a skylight ceiling to improve the lighting in the room. At the same time the hall pick-empty two-storied floor, set into the activity room. Due to the increase in floor space and the increase in floor space, we were able to offset this area by adding a two-story patio and an outdoor staircase to the two-story rooftop terrace was added to the patio.

© Yijie Hu
© Yijie Hu

This new spatial relationship has basically taken shape. A main traffic lane connects each room space in series and leads to a rooftop terrace, where each room can enjoy day lighting, natural ventilation, and outdoor views.

© Yijie Hu
© Yijie Hu
© Yijie Hu
© Yijie Hu

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
W&R GROUP
Office
Cite: "Asia Pacific Youth Exchange Center of Fudan University / W&R GROUP" 23 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886863/asia-pacific-youth-exchange-center-of-fudan-university-water-design/> ISSN 0719-8884
© Yijie Hu

复旦大学亚洲青年交流中心 / 水石设计