the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. China
  5. Atelier Fronti
  6. 2016
  7. Wujiachang Kindergarten / Atelier Fronti

Wujiachang Kindergarten / Atelier Fronti

  • 22:00 - 15 January, 2018
Wujiachang Kindergarten / Atelier Fronti
Wujiachang Kindergarten / Atelier Fronti, © Xia Zhi
© Xia Zhi

© Hao Chen © Hao Chen © Xia Zhi © Xia Zhi + 39

  • Architects

  • Location

    Lianhuachi W Rd, GongZhuFen/WanShou Lu, Haidian Qu, Beijing Shi, China
  • Lead Architects

    Yun Wang
  • Design Team

    Rufeng Wang, Guannan Zhao, Keping Ji, Zhengyan Li, Xin Zhao
  • Area

    2300.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Xia Zhi
© Xia Zhi

Text description provided by the architects. Wujiachang kindergarten project, located in Lianxijiayuan community on the south side of Lotus Pond West Road in Haidian District, Beijing city, is a kindergarten with nine classes. This kindergarten is built as a supporting facility for the surrounding economically affordable housing.

© Yun Wang
© Yun Wang
1F Plan
1F Plan
© Hao Chen
© Hao Chen

Looking downward upon the main building, it is divided into two functionally different sections by an east-west corridor. The required activity rooms, lounges and restroom spaces for each class form a standard functional unit. The three classes on each floor are accompanied by two staircase spaces, which are lined along the east-west direction on the south side of the central plane corridor, and on the south side of the building, the same functional planes develop up to the third floor.

© Hao Chen
© Hao Chen

In addition to the above functional layout, the most important consideration of the kindergarten is to view its entirety as a mode for spatial experience to be provided for children’s use.

© Yun Wang
© Yun Wang

Therefore, a rich spacial playing system is formed by the kindergarten through linking up the vertical transportation components and spacial devices on the north side. The space within the cantilevered physical volume over the platform connects with the platform through a traffic pipeline near the north facade of the building.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

On the east side of the platform, there is a cambered physical volume extending upward from the wall of the outdoor courtyard at the first floor. In this space, the first floor and the platform at the second floor are connected by a staircase ascending along the wall.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

In the northeast corner of the platform, an outdoor staircase connects with the courtyard on the north side, and an outdoor staircase is arranged in the middle of the platform close to the corridor on the south side, which can be connected to the first-floor corridor.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

The two main staircases on the south side will allow people to access the roof activity platform on the south side of the building. The activity space is cordoned by a glass fence in a region of triangular plane. In such a system, there is a wide range of possibilities for the connection between those spaces, allowing every child to travel with an abundance of choices and contingencies. The whole building seeks to become a huge "spacial toy" for children to play in.

© Yun Wang
© Yun Wang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wujiachang Kindergarten / Atelier Fronti" 15 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886747/wujiachang-kindergarten-atelier-fronti/> ISSN 0719-8884
© Xia Zhi

北京吴家场幼儿园 / 方体空间工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.