How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility
How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 12 of 12
Section

Theatre Projects consultants, together with the architectural office Studio KO, have designed a multipurpose auditorium of 115 seats, with the aim of hosting conferences, screenings, concerts, theater, and cinema.

The auditorium is part of the new Museum Yves Saint Laurent Marrakech, and incorporates a series of elements and technologies that allow for high-quality sound and lighting, as well as ensuring total flexibility of the room to adapt to all required uses.

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 2 of 12How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 3 of 12How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 4 of 12How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 5 of 12How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - More Images+ 7

From the architects. A museum honoring the legacy of iconic French fashion designer Yves Saint Laurent located on the grounds of Jardin Majorelle—a 12-acre botanical garden, artist’s landscape, and museum complex in Marrakech, Morocco.

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 8 of 12
© studio kO

The 43,000-square-foot Museum Yves Saint Laurent Marrakech houses a collection of thousands of Laurent’s couture dresses and jewelry and features two exhibition halls and a grand entrance atrium. At the center of the building are a versatile 115-seat multipurpose auditorium for informational screenings, acoustic and amplified music, theatrical events, conferences, film, and live telecasts.

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 7 of 12
© studio kO

To accommodate all those uses, Theatre Projects designed the intimate auditorium, including the theatre equipment and acoustic environment, to allow the room to work as a first-rate cinema and conference room as well as a dynamic recital hall. Working with architect Studio KO, Theatre Projects designed an ergonomically, acoustically, and aesthetically comfortable and inviting room that envelops performers with the audience and creates a shared experience.

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 1 of 12
© studio kO

Theatre Projects also concentrated on public ease-of-access, logical and efficient circulation, and audience comfort. With sensitive and seamless integration of the technical systems, audiences can focus on performances, not on the theatre equipment. The result is a multifaceted technical jewel and a highly versatile, immersive space. 

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 6 of 12
© studio kO

Sound-diffusing panels were tailored to enhance the richness of sound and create a sense of spaciousness—critical for classical music. Above the stage, architecturally cohesive reflectors control echoes and direct sound toward the audience. Embedded in the side walls, a variable acoustic system controls reverberation time, reducing it to as little as 0.2 seconds for medium frequencies. Theatre Projects managed the hall’s sound isolation, designing a double-skin room envelope and lobby access through specially designed doors, which block intrusive noise levels up to 20 decibels.

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 4 of 12
© studio kO

Adjustable acoustic walls, highly responsive lighting, and cutting-edge projection and sound systems provide exceptional performance flexibility, allowing the room to effortlessly adapt to each event. The theatre features a portable sound reinforcement system, 48-channel digital mixing console, digital recording and playback equipment, simultaneous translation devices, and wireless transmission for the hearing impaired. A state-of-the-art projection system lets the room meet an array of programming including live performance telecasts, streamed to the theatre through an integrated satellite reception system. 

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 9 of 12
MLS (Maximum Length Sequence), used in the auditorium's dropped ceiling
How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 10 of 12
MLS (Maximum Length Sequence), used in the auditorium's dropped ceiling

With a system of motorized battens in the ceiling, lighting can be loaded and adjusted with minimal disturbance. Performance lighting in the auditorium is made up entirely of LEDs, controlled by a digital lighting table through an Ethernet network. Architectural lighting in the auditorium is integrated artfully into the room’s architecture and operates with a Paradigm system of automated lighting control. The lighting control allows users to save and recall different illumination settings and to activate or deactivate different zones of the pre-set states.

How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility - Image 11 of 12
Plan

In addition to the versatile auditorium, Theatre Projects was responsible for the acoustic environment throughout the entire museum. Their work ensured that exhibit space was free from intrusive exterior and mechanical noise and could function as intended—fostering thought and reflection into the work of Yves Saint Laurent and the culture he helped shape.

Check out our curated Community of Professionals and find the right collaborator for your next project. If your company has been credited in any of the projects we published - we invite you to verify and edit your ArchDaily profile here. As always, at ArchDaily we welcome the contributions of our readers; if you want to submit an article or project, contact us.

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Franco, José Tomás. "How the Auditorium at Marrakech’s Yves St Laurent Museum is Designed for Maximum Flexibility" [Diseño acústico y teatral para un auditorio multipropósito: nuevo Museo Yves Saint Laurent en Marrakech] 17 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885250/how-the-auditorium-at-marrakechs-yves-st-laurent-museum-is-designed-for-maximum-flexibility> ISSN 0719-8884

© studio kO

YSL博物馆不仅仅是时尚人士的朝圣地,也是剧院礼堂技术设计的标杆

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.