All
Projects
Products
Events
Competitions

Seacliff House / Michael C.F. Chan & Associates

Seacliff House / Michael C.F. Chan & Associates

© Paul Dyer © Paul Dyer © Paul Dyer © Paul Dyer + 32

Residential  · 
San Francisco, United States
  • Architects Authors of this architecture project Michael C.F. Chan & Associates
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2012
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Cabot Stain, Feetwood Windows & Doors, Romanoski Glass and Mirror
  • Architect in Charge

    Michael C.F. Chan, Jeffrey Hua Shen
  • Design Team

    Michael Chan, Jeffrey Shen, Ed Libe, Carlo Calabia, Fiona Jiang
  • Landscape Design

    SWA Group
  • Structure Engineer

    Ish Jhamb & Associates
More Specs Less Specs
© Paul Dyer
© Paul Dyer

Text description provided by the architects. Located on a steep cliff lot in the Sea Cliff district of San Francisco, California, this project is a custom rebuild single family house. Bordering the Presidio and Lincoln Park, this house overlooks the Pacific and the whole Bay Area views.

© Paul Dyer
© Paul Dyer

This modern home utilizes quality and sustainable material: teak, zinc and simple stucco. Set on 48 concrete piers of the steep cliff site. Interesting and diverse windows at all sides open to this unique site, making the open interior space and natural building material hidden in the greens.

© Paul Dyer
© Paul Dyer

In the area where most buildings are mere feet away from the street, this lot is set back behind, making the house almost invisible from the street and neighbors. Carefully designed fenestration give views of the neighbor’s back garden instead of the buildings. It feels completely private, like being living in a tree house.

Section
Section

The interior is hi-lighted by a two-story skylight and teak stepping ramp which cascades up the full length of the house. Made of 6-inch-thick hunks of laminated teak, the stepping ramp rises like an interior bridge, with steel cable railing on side and two-story hull height wall of square cubbies. The open floor plan emphasizes contemporary day living while taking advantage of the spectacular views and setting.

© Paul Dyer
© Paul Dyer

The Architect successfully persuaded the Owner to open a window in front of the bath vanity, instead of a standard mirror. Thus, instead of looking at her own just-woke-up face in the mirror, she can say morning to the Golden Gate Bridge.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Seacliff House / Michael C.F. Chan & Associates" 01 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884276/seacliff-house-michael-cf-chan-and-associates/> ISSN 0719-8884
© Paul Dyer

海崖住宅 / Michael C.F. Chan & Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.