the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. Wonder Architects
  6. 2017
  7. Beijing ‘Tsuo’ / Wonder Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Beijing ‘Tsuo’ / Wonder Architects

  • 00:00 - 23 November, 2017
Beijing ‘Tsuo’ / Wonder Architects
Beijing ‘Tsuo’ / Wonder Architects, © Haiting Sun
© Haiting Sun

Collecting’ views. Image © Haiting Sun Interaction between the rocks and our living space. Image © Haiting Sun The views corresponding with the space. Image © Haiting Sun The views corresponding with the space. Image © Haiting Sun + 32

  • Architects

  • Location

    Xicheng Qu, China
  • Lead Architects

    QiPeng Zhu
  • Design Team

    Yanpeng Liu, Yingzi Yuan
  • Landscape Design

    Li Ding
  • Lighting Design

    Zhiqiang Ding
  • Client

    Xianfeng Ye
  • Area

    100.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

Entrance. Image © Haiting Sun
Entrance. Image © Haiting Sun

Text description provided by the architects. What Tsuo is presented, is a wonderland fabricated by architects. In reality, we are far yet to break away from this crowded city, not even transcend spacial boundary of the villa. Nevertheless, like all our ancestors did, we are seeking to explore a new means of explana-tion in this confined space.
——Wonder Architects

Interior courtyards. Image © Haiting Sun
Interior courtyards. Image © Haiting Sun

The spatial tricks that Beijingers play with
Beijing is a city that lacks architectural variety. From modern apartment buildings to traditional villas, architects decorate this huge void city with limited building types. As a result, People living in Beijing developed numerous methods to expand their spatial experience by constructing gardens in their courtyards, building forts at vacant spaces, and also using wood panels to separate spaces. To the least, people hang drawings of natural sceneries on their walls to create complexity to their living environment.

Interaction between the rocks and our living space. Image © Haiting Sun
Interaction between the rocks and our living space. Image © Haiting Sun

Creating an unconventional layout in an ordinary building becomes a prevailing trick among Beijingners. The site of the project is in the west suite of a traditional villa, while there are thousands of those in Beijing! The suite is surrounded by walls, making it a garden within gardens.

Collecting’ views. Image © Haiting Sun
Collecting’ views. Image © Haiting Sun

We redesigned the spatial layout of the suite into different units. For every unit, each inte-rior and exterior space is reconstructed. For example, filling courtyard with buildings or en-larging garden by giving it more interior space. By dividing one vertical space into multiples or twisting the counterpoint relationship between space and landscape, we are trying to ex-plore the boundary possibility with space variation.

The west suite after reconstruction
The west suite after reconstruction

After the reconstruction of each space, we recombined them to form a new set of spatial narrative experiences. The new construction creates such extreme contrast to the original one that leads the visitors into a spatial adventure, forgetting they are situated in the dim west suite.

The reconstructed interior area. Image © Haiting Sun
The reconstructed interior area. Image © Haiting Sun
Section of the reconstruction
Section of the reconstruction
Marks of progressions over time. Image © Haiting Sun
Marks of progressions over time. Image © Haiting Sun

Under limited dimensions, we wanted to demonstrate the tendency of using functional space to ‘collect’ views and deliberately creating unconventional views of Beijing in our daily scenes. It is considered that the views and spaces are correspondent in this build-ing and it is inevitable to savor the views.

The reconstructed interior area. Image © Haiting Sun
The reconstructed interior area. Image © Haiting Sun
Section of the reconstruction
Section of the reconstruction
The views corresponding with the space. Image © Haiting Sun
The views corresponding with the space. Image © Haiting Sun

During the process of renovation, we tried to keep the layers of progression within the building. From the rough reconstruction done in the early periods, to the random fix-tures that took place later, all the reversions were kept, leaving the trace of the time del-icately captured in this building. By using white dry walls and white reconstructions, we marked our influences to this building and we are ready for someone else to do the same all over again.

'Collecting’ views. Image © Haiting Sun
'Collecting’ views. Image © Haiting Sun

It is intentional to blur the line between the interior and the exterior. For example, we placed groups of rocks all over the courtyard, creating coincidental collisions between architecture and nature. The rocks resembled mountains and canyons, like the building was built at the bottom of a quiet, peaceful valley.

The views corresponding with the space. Image © Haiting Sun
The views corresponding with the space. Image © Haiting Sun

Even with the help of modern day technology, it was not much easier for us to transport a piece of rock that weighted three tons than in 18th century.

Interaction between the rocks and our living space. Image © Haiting Sun
Interaction between the rocks and our living space. Image © Haiting Sun

View the complete gallery

About this office
Wonder Architects
Office
Cite: "Beijing ‘Tsuo’ / Wonder Architects" 23 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883967/fabricated-scenery-hohai-beijing-tsuo-wonder-architects/> ISSN 0719-8884
© Haiting Sun

北京后海“嵯峨馆”, 捏造的风景 / 神奇建筑研究室