the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Portugal
  5. João Tiago Aguiar Arquitectos
  6. 2015
  7. D&D Art of Tasting / João Tiago Aguiar Arquitectos

D&D Art of Tasting / João Tiago Aguiar Arquitectos

  • 09:00 - 17 November, 2017
D&D Art of Tasting / João Tiago Aguiar Arquitectos
D&D Art of Tasting / João Tiago Aguiar Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 19

  • Architects

  • Location

    Lisbon, Portugal
  • Architect in Charge

    João Tiago Aguiar
  • Team

    Ruben Mateus, André Silva, João Nery Morais, Rita Lemos, Laura Cettolin, Arianna Camozzi, Maria Sousa Otto, Ricardo Cruz, Renata Vieira
  • Area

    60.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Located on the ground-floor of a modern housing complex in Laranjeiras, this gourmet store is integrated into a core of various commercial services. Although situated in a space of 60m2 only, relatively slim for the desired ambitious programme, a solution was reached that solved in a pragmatic and efficient way the challenge posed. Being a theme in the expansion, the one of the gourmet shops, a project that would stand out of this stereotype was required. In addition to a varied selection of gourmet products, the other strong idea was one of the tasting dinners cooked by an invited chef. It was then necessary to conciliate two programmes in one single space.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The floor plan was defined over the depth of the store, assembling laterally the refrigeration and exposing cabinets together with the storage ones. These side panels were coated in cherry wood thus emphasizing the depth of the space and giving a homogeneous and welcoming atmosphere. In contrast with the warm look and feel of the wood, a Lioz marble stone tabletop was applied over a long community table which extends for almost the whole depth of the space and serves as well as a displayer. Such as a pulpit all coated in the same Lioz marble stone, the registration box/bar volume tops this table, thus punctuating the edge of the space. A tear in one of the wooden walls allows the creation of visual communication with the kitchen namely the food preparation area in order to promote “show-cooking” events.

Floor Plan
Floor Plan
Section A
Section A

The suspended ceiling is an important part of the project since its design in “light beams” perpendicular to the longitudinal direction of the space, offers an ambient lighting, slight and indirect, proper of a living and tasting. These transversal beams serve as well to break and slow the crossing of the venue. The beams’ orientation equally induces the client in the products visual direction exhibited on the side walls. On the other hand, at dusk, the stripes of light set the pace and draw the attention of the passers-by in a discreet way over the inside of the store.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "D&D Art of Tasting / João Tiago Aguiar Arquitectos" 17 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883580/d-and-d-art-of-tasting-joao-tiago-aguiar-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.