Desert Interpretation Center / Emilio Marín + Juan Carlos López

Desert Interpretation Center / Emilio Marín + Juan Carlos López

© Felipe Fontecilla© Felipe Fontecilla© Pablo Casals Aguirre© Felipe Fontecilla+ 23

Antofagasta, Chile
  • Architects:Emilio Marín, Juan Carlos López
  • Collaborators:Alessandra dal Mos, Thomas Batschenlager.
  • Garden Design:Cristóbal Elgueta, Macarena Calvo.
  • Structural Design:Víctor Palma
  • City:Antofagasta
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

I

In 2013 we were asked to design a building for public use in the driest desert in the world: 

The Atacama Desert.

The site is close to the first wind farm in northern Chile, located between San Pedro de Atacama and Ayquina. The task was to propose a program as well as a design for a building able to expose different layers of the meaning of the desert: natural, cultural and energetic.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

The lack of a clear definition of a focus allowed us to approach the project as an investigation into the contemporary relationship between architecture and landscape.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

II

It is evident that the most interesting Chilean architecture of the past 20 years built its language from a dialectical relationship with the landscape.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

However, although part of the same generation of architects, we wanted to go a step further. The project aims to extend the boundaries and expand the modern vision of the interplay between architecture and landscape, where the main characters are two elements in a relationship of opposites.

Floor plan
Floor plan

In the project we saw the possibility to articulate other aspects of the relationship between territory and architecture, to break that dichotomy and integrate the proposal as a new landscape in the desert, a device that evokes other interpretations, an observatory where visitors change their understanding of this specific natural environment.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

III

The main strategy of the project is to integrate three dimensions of natural origin: geography, landscape and ecology through three layers of architecture: Form, material and space.

Location
Location

Firstly, in relation to the geographical dimension of the desert, we create different volumes, positioned against the distant volcanoes of the Andes.

Model
Model

In the second layer, fitting the appearance of the large and disproportionate monochrome textures of the Atacama Desert, the building is covered in one single material. Corten steel envelops the whole of the architectural form, causing it to appear as a rock of molten steel in the vastness of the desert.

Section
Section

The third element is the patio space, which creates a new ecological dimension within the project, a new ecosystem. The volume frames a central vacuum, which it protects from wind, allowing the existence of a small oasis.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

It is surrounded by an open corridor, which serves as a viewpoint to the sky and creates the conditions for an intimate experience between vegetation and visitors.

© Felipe Fontecilla
© Felipe Fontecilla

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ayquina, Antofagasta, Región de Antofagasta, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Desert Interpretation Center / Emilio Marín + Juan Carlos López" [C.I.D - Centro de Interpretación del Desierto / Emilio Marín + Juan Carlos López] 06 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883369/desert-interpretation-center-emilio-marin-juan-carlos-lopez> ISSN 0719-8884
© Pablo Casals Aguirre

沙漠文化中心 / Emilio Marín + Juan Carlos López

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.