the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Switzerland
  5. BUR Architekten
  6. 2016
  7. Primary School Gartenhof / BUR Architekten

Primary School Gartenhof / BUR Architekten

  • 03:00 - 21 September, 2017
Primary School Gartenhof / BUR Architekten
Primary School Gartenhof / BUR Architekten, © Simon Menges
© Simon Menges

© Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges + 36

  • Architects

  • Location

    4123 Allschwil, Switzerland
  • Architect in Charge

    BUR Architekten / Urs Birchmeier, Anne Uhlmann, Carlos Rabinovich
  • Area

    19900.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Project Architects

    Yvonne Meier, Livia Schenk, Sigrid Wittl
  • Team

    Laura Burgener, Nigist Goytom, Christian Käser, Manuel Legier, Jaime Moreno de Cala, Christoph Oelhafen, Didier Oskam, Diana Rohner
  • Competition

    Manuel Lergier, Leja Führer
  • Contruction Management

    Rapp Architekten, Basel
  • Structural Engineering

    Schnetzer Puskas Ingenieure, Basel
  • HVAC Engineering

    Waldhauser + Hermann, Basel
  • Electrical Engineering

    Pro Engineering, Basel
  • Landscape Design

    Mettler Landschaftsarchitektur, Berlin
  • Sanitary Engineering

    Staub + Längle, St. Gallen
  • Acoustics

    Mühlebach Partner, Winterthur
  • Facade Consulting

    Neuschwander + Morf, Basel
  • Colour Consulting

    Andrea Burkhard, Zurich
  • Lighting

    d-lite lichtdesign, Zurich
  • Fire Engineer

    Rapp Infra, Basel
  • Signage

    New Identity, Basel
  • Sculptures

    Boris Rebetez
  • More Specs Less Specs
© Simon Menges
© Simon Menges
Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. As a response to the considerable increase of its population, the community of Allschwil -a small town which develops without noticeable interruption at the border of the city of Basel- decided in 2011 to call for a competition for the construction of a school for 600 girls and boys. The place is characterized by its heterogeneity, with low- and medium-scale housing buildings, along with other education buildings and large commercial and infrastructure constructions.

© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges

Both the new searches from a pedagogical point of view, and the objective of leaving empty as much of the plot of land as possible, led us to propose two simple buildings: the school itself, which extends between the two streets that limit the plot, and a conspicuous building on the main street, where the most public uses are located. The resulting large exterior spaces guarantee the sought permeability and become a meeting place open to the whole community.

© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges

The two streets that limit the area have a difference in altitude of 1.80 m. This allowed us to organise the school into two parts, differentiating the area of the younger children from the one of the older ones. Between them, a programmatic and structural "bridge" offers a covered space for breaks on the ground floor, and common rooms on the upper floors (teachers, library, special rooms). Each sector is organised around a courtyard, which allows access of daylight in the areas of circulation. Thanks to that, they become additional places of study, with different degrees of intimacy, without a defined function. Thisextends their possibilities of use.

© Simon Menges
© Simon Menges

Each classroom has a room for group work. Between both spaces, a glazed wall and a shelf allow teachers and students to decide the degree of transparency desired by filling the shelf  more or less densely. The same happens with the transparent divisions between the classrooms and the circulation areas. In both cases we seek to encourage users' appropriation of such spaces.

© Simon Menges
© Simon Menges

The decision of raising the sports hall to the first floor liberated the ground floor for other uses like the auditorium, which acquires a very public character. Shortly after the inauguration, this space has ceased to be merely part of the school, becoming a very popular place, for political meetings, concerts, plays, and for activities that the community has imagined since the completion of the building.

© Simon Menges
© Simon Menges

Aluminium tubes define the last layer of the facade. In the school they serve as a parapet for the balcony that surrounds the entire building, as brise-soleil and as a filter between the outside and the inside for the classrooms. In the sports hall, they cover the opaque parts and conceal the circular windows. The continuity of the tubes, their expressive horizontality, the accent put on the differentiation of the different levels of the school: an abstraction as an answer to the question of how a public building of these dimensions can look like. In the school building, each parapet-element -six meters wide and in ten different colours- acts as a large pixel. The variations of light and shade change the appearance of the building constantly, encouraging an active perception. Four of the ten colours define the building of the sports hall, used in such a way that they accentuate the lack of main and secondary facades.

Facades / Sections
Facades / Sections
© Simon Menges
© Simon Menges

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BUR Architekten
Office
Cite: "Primary School Gartenhof / BUR Architekten" 21 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879968/primary-school-gartenhof-bur-architekten/> ISSN 0719-8884
© Simon Menges

Gartenhof 小学:从建筑形式改变教育模式 / BUR Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.