MVRDV and BSK To Add Timber Framed Structure to Historic Warehouse in Gothenburg

MVRDV and BSK To Add Timber Framed Structure to Historic Warehouse in Gothenburg

MVRDV, with co-architects BSK Arkitekter, has revealed the design of Magasin 113, a mixed-use transformation and extension of a 16,500-square-meter riverfront warehouse in Gothenburg, Sweden. Located within the planned Frihamnen RiverCity district – the largest ongoing urban development project in Scandinavia – the building will inject contemporary program in the existing warehouse structure, including flexible office spaces, an arts center, a cafe, pop-up shop spaces, retail shops, a restaurant and artist studios.

© MVRDV© MVRDV© MVRDV© MVRDV+ 8

© MVRDV
© MVRDV

MVRDV and BSK’s design will utilize the strong bones of the existing structure. The building’s concrete frame will serve as the support structure for three new timber-framed levels above containing flexible space, while the historic brick facade will be restored and protected through a new glass layer. MVRDV explain:

© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV

“To combine the need for insulation and the desire to maintain the existing brick facade, a transparent glass protective ‘raincoat’ will be wrapped around the existing warehouse and the new extension on top. This will add an exciting blend of a building that is ‘old’ and new, raw and smooth, and solid and transparent at the same time.”

Between the new and existing spaces, a large public space will thread between the levels, linking them both visually and physically with each other and the public square outside. A variety of stair types will connect the space vertically, creating a “dynamic but visually unified public route through space.”

© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV
© MVRDV

Positioned alongside a nearby park and pool, Magasin 113 will serve as a new “public node” for the neighborhood, attempting to attract a diverse new community to the area.

A timeline for the project has yet to be announced.

News via MVRDV.

© MVRDV
© MVRDV
  • Architects

  • Location

    Gothenburg, Sweden
  • Design Team

    Jacob van Rijs, Fokke Moerel with Klaas Hofman, Daniella Persson, Mathias Pudelko, Alicja Pawlak and Mateusz Wojcieszek
  • Visualization

    Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, Massimiliano Marzoli, Paolo Mossa Idra and Davide Calabro
  • Client

    Gothenburg City Council and Älvstranden Utveckling
  • Program

    mixed-use with flexible offices, an art centre, pop-up spaces, a café, tourist information, shops, a restaurant and studios
  • Area

    16500.0 m2
  • Photographs

    MVRDV

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: Patrick Lynch. "MVRDV and BSK To Add Timber Framed Structure to Historic Warehouse in Gothenburg" 06 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879219/mvrdv-and-bsk-to-add-timber-framed-structure-to-historic-warehouse-in-gothenburg> ISSN 0719-8884
© MVRDV

MVRDV & BSK ‘不一样’的改造:历史仓库穿‘隐形衣’

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.