the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. China
  5. dot Architects
  6. 2017
  7. Vanke Early Learning Center / dot Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Vanke Early Learning Center / dot Architects

  • 20:00 - 4 August, 2017
Vanke Early Learning Center / dot Architects
Vanke Early Learning Center / dot Architects, © Wu Qingshan
© Wu Qingshan

© Wu Qingshan © Wu Qingshan © Wu Qingshan © Wu Qingshan + 16

  • Architects

  • Location

    Qingdao, Shandong, China
  • Lead Architect

    Duo Ning
  • Design Team

    Hu Xingzhu, Sun Qingfeng, Deng Tingfang, Liao Zhaocong Client: Vanke
  • Client

  • Area

    600.0 m2
  • Project Year

    2017
© Wu Qingshan
© Wu Qingshan

Text description provided by the architects. dot Architects has designed a new early learning centre for Chinese developer Vanke. The project locates in Qingdao, China. The early learning centre is on the third floor of a former sales gallery.

© Wu Qingshan
© Wu Qingshan

As the main users of the educational place will be preschool children, we are looking for something between a classroom and a playroom. Taking their active lifestyles and level of cognition into consideration, the design strategy focuses on creating an open and colourful space. 

© Wu Qingshan
© Wu Qingshan

Although it is still a hypothesis, that social interaction and unstructured play are vital for children’s development.  An open space is required for such activities to happen. A stage is defined as the reading zone instead of a library room. It can be used for free play during classes or as a theatre stage for special events.

We designed a scaled down children friendly house on top of the stage. The house is enclosed of wooden boxes which can be used to display books, plants or other exhibits. Children can sit and read anywhere, beside the table or on the stairs.

© Wu Qingshan
© Wu Qingshan

In order to create continuity in the space and to prevent a potential collision, the plan layout is defined with smooth curves. Two oval shaped skylights are introduced into the space to bring in the natural light, as the south facing windows are occupied by classrooms.

Plan
Plan

Classrooms are categorized under different climate regions. Each region is represented with a theme colour and its signature animals. It is a more efficient way for preschoolers to identify the classrooms than usual numbering system.

© Wu Qingshan
© Wu Qingshan

The interior of the classrooms use the same colour with a lighter shade. The furniture also has some coloured panels to make it more vivid.

© Wu Qingshan
© Wu Qingshan

As the budget for facade renovation is limited, the original curtain wall is remained with some panels replaced by the coloured ones. The entrance to the learning centre is defined by an illuminated logo.

In designing spaces for children, we prefer abstract geometry and simple visual language. We believe that children’s imaginations are more complex than any designed forms. It is better to design less to create a more imaginative space.

© Wu Qingshan
© Wu Qingshan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
dot Architects
Office
Cite: "Vanke Early Learning Center / dot Architects" 04 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876880/vanke-early-learning-center-dot-architects/> ISSN 0719-8884
© Wu Qingshan

青岛万科成长中心 / 度态建筑