the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Denmark
  5. COBE
  6. 2017
  7. The Silo / COBE

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Silo / COBE

  • 11:00 - 29 June, 2017
The Silo / COBE
The Silo / COBE, © Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

© Rasmus Hjortshøj © Rasmus Hjortshøj © Rasmus Hjortshøj © Rasmus Hjortshøj + 35

  • Engineers

    Balslev and Wessberg
  • Contractor

    NRE Denmark
  • Landscape architect

    COBE
  • Clients

    Klaus Kastbjerg and NRE Denmark
  • More Specs Less Specs
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

Text description provided by the architects. The Silo is part of the transformation of Copenhagen’s Nordhavn (North Harbour) – a vast post-industrial development, currently being transformed into a new city district. Designed by Danish architects COBE with clients Klaus Kastbjerg and NRE Denmark, a 17-storey former grain silo and the largest industrial building in the area has been transformed into “The Silo”, housing residential apartments and public functions.

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

Inside-out transformation

In order to bring The Silo’s industrial concrete facade up to current standards, the exterior of the existing silo has been reclad, while the interior has been preserved as raw and untouched as possible. An angular faceted exterior facade made of galvanized steel has been installed to serve as a limate shield. This has allowed the building’s characteristic slender tall shape to be maintained.

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE, says: “We wanted to retain the spirit of The Silo as much as possible – both in terms of its monolithic exterior and majestic concrete interior, by simply draping it with a new overcoat. The aim was to transform it from the inside out in such a way that its new inhabitants and the surrounding urban life would highlight the structure's identity and heritage. Hence, the use of galvanized steel for the facade, which patinates in a raw way and retains the original harbour character and material feel, lending a roughness and raw beauty to the area, as in its industrial past.”

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

38 unique apartments

The spatial variation within the original silo is immense due to the various functions of storing and handling grain, creating space for 38 unique apartments. Single and multi-level apartments range from 106 m2 to 401 m2 in size, with floor heights of up to 7 meters. All apartments have panoramic, floor-to-ceiling windows and balconies, and several have been preserved in raw concrete. The window frames are hidden on the outside of the existing concrete walls, offering expansive views of the city skyline and the Oresund coast.

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
10th Floor Plan
10th Floor Plan
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

A mix of private and public functions

Both the top and lower levels have public access. The top floor consists of a mirrored glass box housing a public restaurant with a 360-degree view of the city and the sea. The glass facade mirrors the surroundings in the daytime, and at night it is reminiscent of a lantern. The ground floor is designed as a flexible event space.

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

Dan Stubbergaard says: “Private housing and public functions ensure that the building remains active all day. The public functions at the top and bottom also ensure a multidimensional experience for the various users of the building. From the top you can see almost all of Copenhagen in one panoramic view. It is completely unique, and something all Copenhageners will have the chance to experience. The Silo will be inhabited, but will also be a destination. An urban focal point for the new development at Nordhavn.”

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

Dan Stubbergaard continues: “By revitalizing our industrial heritage, we discover new potential and highlight historical traces in our cities. They represent a built resource. They represent our history. By doing so, we can transform what many people today perceive as industrial trash into treasure.”

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

The Silo was completed in May 2017, when its first residents moved in. The remaining residents will move in during the next couple of months, and the restaurant on the top floor is due to open later this year. CPH City & Port Development is currently showing an exhibition on the ground floor of the building on the future development plans for Nordhavn, also created by COBE.

© Rasmus Hjortshøj
© Rasmus Hjortshøj

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
COBE
Office
Cite: "The Silo / COBE" 29 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874698/the-silo-cobe/> ISSN 0719-8884
© Rasmus Hjortshøj

混凝土“筒仓”披上镀锌表皮,酷到没朋友 / COBE