All
Projects
Products
Events
Competitions

Guizhou Firestation / West-line studio

Guizhou Firestation / West-line studio

© Haobo Wei © Haobo Wei © Haobo Wei © Haobo Wei + 38

Fire Station  · 
Gui'an New District, China
  • Architects Authors of this architecture project West-line studio
  • Design Authors of this architecture project Haobo Wei, Jingsong Xie
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Architecture Team

    Hongsen Kang, Minghua Ou, Ke Zhou
  • Structure Team

    Yuanping Li, Dingping Fu, Xiaoqiang Yang
  • Equipment

    Hongbo Shi
More Specs Less Specs
© Haobo Wei
© Haobo Wei

Text description provided by the architects. The fire station is located at the very center of Guizhou Province, near its main city, Guiyang. The building grows in between two steep trapezoid-shaped picks, 30m high, facing Huayan Road, an important road artery.

© Haobo Wei
© Haobo Wei

The building is designed following a trapezoidal shape, clearly visible in its sections, which carries on the shape of the mountain. It gradually grows creating an iconic slope, from which only few elements pump out: the training tower on the north corner and the white central hall. The design of this hall is deliberately different from the rest of the building, aiming to create a holy space, the so called 'Honor Hall'. A thick white and deep shadows characterize this high sharp space, used for ceremonies where to reward brave fire mans and to strengthen the spirit of the whole team.

© Haobo Wei
© Haobo Wei
Plan
Plan
© Haobo Wei
© Haobo Wei

The plan is quite complex, due to the morphological features of the site. The building is made by a succession of parallel bands to combine different programs and it is arranged on many levels.These are connected by outdoor corridors and boardwalk which, due to the mild temperatures, have been equipped with relax areas, reading rooms and sport equipment to encourage socialization.

© Haobo Wei
© Haobo Wei

As in the most typical style of West-line, a severe strong architecture always meets open courtyards, some more wide and open, where to exercise and practice group sports, others more quiet, with water features, to create different environments. The light also plays an important role giving different personalities to different spaces. While on the swimming pool or indoor sports playground we have a diffuse light, in the Honor Hall the light is 'measured' to highlight only few architectural elements and to create iconic shadows. Architects paid particular attention to the design of the staircase. Far from being only passages or connection between different floors, these cores have long cantilevered areas and their own lighting system.

© Haobo Wei
© Haobo Wei

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Gui'an New District, Guizhou Province, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Guizhou Firestation / West-line studio" 19 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/873886/guizhou-firestation-west-line-studio/> ISSN 0719-8884
© Haobo Wei

大学城消防应急救援中心 / 西线工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.