the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Gui Mattos
  6. 2016
  7. Itamabuca House / Gui Mattos

Itamabuca House / Gui Mattos

  • 09:00 - 31 May, 2017
Itamabuca House / Gui Mattos
Itamabuca House / Gui Mattos, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 13

  • Architects

  • Location

    Praia do Itamambuca, Brazil
  • Design Team

    André Delmanto, Daniel Farfelmaze, Tiago Mestre, Luciana Rangel, Leonardo Vieira, Raquel Palmieri
  • Area

    450.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. This house, placed at Itamambuca beach, has its starting point on the context and the program. Close to the seashore and surrounded by a dense and rich rainforest vegetation, the site pointed towards a simple conceptual insight. The clients, in addition,  brought a sense to occupy the space in the most integrated way.

The project defines itself aligning two different inputs that arose from these desires. First, a racional square shaped concrete slab that defines with clarity a floor to lean on and a roof to protect.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The ground floor lifts slightly from the natural terrain and presents itself as step up towards the common space or eventually a bench to enjoy nature. The upper slab combines structural techniques with the fluidity of the space created in between and the intent of bringing in the natural insolation, ventilation and the rainforest environment.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The upper slab, an inverted prism with all of its columns on the  borders, are placed simetrically allowing the openess towards all the directions enhancing the permanent connection in between nature and shelter throughout all the common space.

Plans
Plans

In a cozy and private atmosphere, the inward areas are combined in a simple and gentle precast wooden structure that lays on top of the concrete slab as if it was just another piece of carefully chosen furniture that composes the whole.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

Cite: "Itamabuca House / Gui Mattos" 31 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872470/itamabuca-house-gui-mattos/> ISSN 0719-8884
© Nelson Kon

两个方盒子中的屋顶:Itamabuca 住宅 / Gui Mattos