the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. India
  5. The Purple Ink Studio
  6. 2017
  7. Axis Pramiti / The Purple Ink Studio

Axis Pramiti / The Purple Ink Studio

  • 22:00 - 30 May, 2017
Axis Pramiti / The Purple Ink Studio
Axis Pramiti / The Purple Ink Studio, © Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

© Shamanth Patil J            © Shamanth Patil J            © Shamanth Patil J            © Shamanth Patil J            + 26

  • Architects

  • Location

    Bengaluru, Karnataka, India
  • Architects in Charge

    Akshay Heranjal, Nishita Bhatia, Aditi Pai, Jaikumar, Priyanka Bankapur, Nancy James
  • Area

    14000.0 ft2
  • Project Year

    2017
© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

Text description provided by the architects. The programmatic values of the school believe in breaking away from the standard scholastic teaching system. The design embraces the creative enterprise of ‘flexible learning’ to cater to the needs of a heterogeneous group of learners. The site is a land with steep sloping natural topography and several existing trees making it an ideal setting for imparting educating in a green environment. The premise is designed to be safe and close knit yet completely flexible creating an encouraging and interactive environ.

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

 The administrative hierarchy is conventional for ease in functioning while, the learning spaces and the activity or extracurricular areas encourage interpersonal contact between the students. Each learning space is organized around an outdoor court which enables the extension of the indoor space into the outdoors either for additional activities or to accommodate more students at a time within the same space. Each of the classrooms which are occupied through most part of the day is climatically oriented and houses a tree in the outdoor court making spaces comfortable to inhabit through the year through passive ventilation.

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

The lower administrative floors and the facilities for additional activities like the Laboratories, AV rooms and art classes on the upper floors are connected with a series of inner courts that are extendable into outdoor learning areas, blend to become a green corridor where the students can interact in a natural environment.

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

The entire feel is organic with natural light washing the exposed walls and ceilings with a spectacular play of light and shadows. The spaces are further held together with a strong design language of exposed Cement finishes, Pigmented Walls and Brick Jaali openings which merge the interior and exteriors, quite literally. The flooring in all the main rooms is planned in Kota stones and the common corridors are planned with IPS.

First Floor Plan
First Floor Plan

The interpersonal contact between the students is an important factor in the design, which is achieved through various hierarchies of interaction spaces. The premise is designed to be safe and close knit yet completely flexible creating an encouraging and interactive environ.

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

The landscape is set to create a natural and productive environment where the learning can be extended to the outdoors making the students sensitive to ecological factors by maintaining the biodiversity of the campus. The structure also responds to the climate, reducing the dependency on mechanical sources for ventilation making it an energy efficient building.

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
The Purple Ink Studio
Office
Cite: "Axis Pramiti / The Purple Ink Studio" 30 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872426/axis-pramiti-the-purple-ink-studio/> ISSN 0719-8884
© Shamanth Patil J

印度建筑总是给你带来惊喜 Axis Pramiti 学校 / The Purple Ink Studio