the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. MVRDV's 'H-O-M-E' Converts Former Army Barracks into Mixed-Use District in Mannheim

MVRDV's 'H-O-M-E' Converts Former Army Barracks into Mixed-Use District in Mannheim

MVRDV's 'H-O-M-E' Converts Former Army Barracks into Mixed-Use District in Mannheim
MVRDV's 'H-O-M-E' Converts Former Army Barracks into Mixed-Use District in Mannheim, Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

MVRDV has released plans for a major revitalization of a former US army barracks in the Franklin Mitte neighborhood of Mannheim, Germany. The 41-hectare site will feature a slate of mixed-typology developments organized around a central green hill made from demolished barrack buildings and offering panoramic views of the new developments. Of those new buildings, four residential towers spelling out the word H-O-M-E will create a vibrant community of professionals and young local families.

Courtesy of MVRDV Courtesy of MVRDV Courtesy of MVRDV Courtesy of MVRDV + 20

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

Built as a trading city in 1606, Mannheim has evolved to become an industrial center of Germany and later the home of a massive US army base. The closure of the 500-hectare base in 2011 caused an initial shock to the local economy, but has also provided a fresh opportunity for urban renewal. MVRDV has drawn from this history to create a new district that introduces density and diversity to the site, creating a community aimed at attracting young people who otherwise have been leaving the city due to lack of attractive options.

“With a series of investors a variety of typologies and interpretations of the past is celebrated. A primary axis (the Europa Achse)  cuts through the centre of the scheme, piercing through some of the old structures, whilst connecting the two surrounding nature areas and at the same time, creates transitions from old to new. ‘The Green Hill’ is the central icon of this revitalised neighbourhood, a park heart of the community for people to walk on, relax, a great panoramic look out onto the neighbourhood and its HOME towers,” says Winy Maas, founding partner of MVRDV.

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

Centered on a central axis linking the various buildings of the district, the hill serves as a focal point connecting residential and commercial areas. The primary axis is articulated in the building, piercing through old barrack structures and creating transitions between the old and new.

“How does one form a family of residential towers? says Maas, ‘In Franklin Mitte’, we will create a fine-grained extremely homely and cosy neighbourhood with a central hill that is both a park and shopping centre. The HOME towers signal a welcoming suggestion. Especially needed in these days of doubt. Mannheim is an ambitious city with a strong social agenda, the site is currently occupied by 10,000 refugees, I find that impressive and to be honest, quite touching.’’

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

The scheme’s four main residential towers take the form of the letters H-O-M-E, shapes that could provide the required amount of housing needed, and serve as a literal and symbolic billboard for the neighborhood.

“Around each building is a plaza created in the shape of the projected shadow of the letter, its size determined by local regulations that call for a certain distance between neighbouring buildings,” MVRDV explains. “This imprint of the letter cuts through both old and new buildings, juxtaposing the site’s rigid history with these contemporary structures.”

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

MVRDV has been tasked with detailing the ‘M’ and the ‘O’ buildings, while haascookzemmrich STUDIO2050 will design the ‘H’ and AS&P (Albert Speer & Partner) the ‘E’. The ‘O’ will contain 12,380 square meters shared among 120 flexible apartments and a public stage for community engagement. Nearby, the ‘M’ will contain 17,890 square meters in 185 apartments, and an activated roof terrace featuring tennis courts and public space.

The brightly-colored ‘HOME’ buildings will stand out against the neutral tones of the neighborhood, allowing each structure to take on its own identity while contributing to the overall community spirit. The towers are orientated around the hill with a rotation towards the ‘Vogelstang’ district and the highway which allows readability from a distance.

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

The transformation of Franklin Mitte is the latest project in Germany by MVRDV, following the the Expo 2000 Netherlands Pavilion, the private residence Barcode House and the mixed-use UPV offices in Munich. MVRDV is currently designing further projects in Mannheim, Munich, Hamburg and Mainz.

News via MVRDV.

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV
  • Architects

  • Location

    Mannheim, Germany
  • Design Team

    Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Jeroen Zuidgeest, Markus Nagler, Johannes Pilz, Mikel Vazquez, Philipp Kramer, Elena Ambacher, Christine Sohar, Remy Koning, Xiaoting Chen, Rebecca Pröbster, Máté Mészáros, Elien Deceuninck, Marco Gazzola and Susanna Horn Jardemark
  • Visualization

    Antonio Luca Coco, Paolo Mossa Idra and Tomaso Maschietti, Matteo Artico, Carlo Cattò
  • Client

    RVI and PD Capital Holding GmbH
  • O-Tower

    19,000 m2 (approx. 120 apartments) incl. parking
  • M-Tower

    27,000m2 (approx. 185 apartments) incl. parking
  • Mixed-Use Green Hill

    17,000m2 incl. parking and supermarket
  • Area

    63000.0 m2

View the complete gallery

About this office
MVRDV
Office
Cite: Patrick Lynch. "MVRDV's 'H-O-M-E' Converts Former Army Barracks into Mixed-Use District in Mannheim" 06 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806685/mvrdvs-h-o-m-e-converts-former-army-barracks-into-mixed-use-district-in-mannheim/> ISSN 0719-8884
Courtesy of MVRDV

MVRDV新作H-O-M-E——将曼海姆前军营改造成综合区